У Польщі розпочалося тестування української вакцини від COVID-19, яку розробили в Інституті біології клітини НАН України у Львові

5f588c398c0c2
5f588c398c0c2

Українська вакцина на дріжджах від COVID-19, яку розробили науковці Інституту біології клітини НАН України у Львові, проходить тестування на мишах у польському інституті у Гданську на імуногенність. Попереду дослідження ще на трансгенних мишах у Кракові,повідомляє «Варта1», з посиланням на «Радіо Свобода».

Допоки дослідження тривають, львівські біологи розробили ще одну вакцину від ковіду, яку можна випускати у таблетках, спреї чи мікстурі. По допомогу звертатимуться знову ж таки до польських науковців.

Торік у вересні Інститут біології клітин НАН України у Львові отримав ґрант близько 10 мільйонів гривень на розробку вакцини від коронавірусної інфекції. Львівські біологи створили продуценти вірусних білків на основі дріжджів. Проєкт, розрахований на півтора року, на стадії завершення. Дослідження проводять у Польщі, бо в Україні немає відповідних лабораторій.

Перевірку проводять на звичайних мишах у Польщі. Результат буде відомий через два-три тижні. Далі польські науковці продовжать експеримент уже на трансгенних мишах, які вразливі на людський коронавірус. Їх заражатимуть вірусом і вводитимуть вакцину. Львівський інститут закуповує мишей у США, вартість однієї180 євро, а їх потрібно десятки.

«В Україні немає жодної лабораторії, яка розмножує коронавірус. Інститут у Гданську займається імуногенністю, потім проситимемо колег у Кракові провести експеримент на трансгенних мишах після зараження коронавірусом. Бо це єдина лабораторія у Польщі, яка розмножує коронавірус. Не знаю, чи до кінця року завершимо дослідження на трансгенних мишах. Ми вважаємо, що наша вакцинаефективна. Зараз залежимо від результату. На перевірці вакцини на мишах наш проєкт завершується.

Далі – наступний етап. Дуже сумніваюсь, що Україна доведе справу з нашою розробкою, якщо вона буде успішною, на випуск очищених білків. Тому що це дорого і немає технології. Вакцину потрібно зареєструвати, а отримати міжнародний сертифікат надзвичайно складно. Китай цього досі не може зробити»,зауважив академік Андрій Сибірний.

Коли лабораторне дослідження покаже ефективність вакцини, її ще необхідно протестувати на приматах і добровольцях.

varta1.com.ua: Новини