У Польщі відкрили пам’ятник з Симоном Петлюрою (фото)

381b143377e0e968
381b143377e0e968

У місті Скерневіце, недалеко від Варшави, до 100-річчя Варшавської битви відкрили монумент на згадку про підтримку Польщі іншими країнами у період польсько-радянської війни 1920 року.  Монумент включає чотири історичні постаті, серед яких і Симон Петлюра.


Про це повідомляє в офіційному повідомленні міністерство культури Польщі.


Монумент називається «Перед Варшавською битвою» («Przed Bitwą Warszawską») і зображає лідера Польщі маршала Юзефа Пілсудського поряд з угорським прем’єром Палом Телекі, тодішнім військовим радником польської армії Шарлем де Голлем та головою Директорії УНР Симоном Петлюрою. Пам’ятник символізує підтримку цих країн під час польсько-радянської війни 1920 року.



Заступник прем’єр-міністра культури, національної спадщини та спорту Пьотр Глінський на церемонії відкриття зазначив, що це монумент «міжособистісній та міжнаціональній солідарності» тих, хто допоміг захистити Польщу та Європу від більшовиків.


«Пам’ятник нагадує також про польсько-український союз того часу, завдяки якому близько 20 тисяч українських вояків билися в одних лавах з поляками», — йдеться у повідомленні.


Пам’ятник створили зусиллями соціальної ініціативи «Stowarzyszenie Skierniewice 2019–2020» (Асоціація Скерневіце) у співпраці з польським міністерством культури та міською владою. Авторкою проєкту є Кароль Бадина з краківської академії мистецтв. А місто Скерневіце обрали через його роль у подіях 2020 року, адже саме туди прибув перший потяг з військовою допомогою від Угорщини.


Варшавська битва відбулась у серпні 1920 року, яку називають також  «Дивом над Віслою», стала переломним моментом у радянсько-польській війні.


Після неї більшовики змушені були піти на перемовини з Польщею.

varta1.com.ua: Новини