У понеділок Львів попрощається з останньою зв’язковою Романа Шухевича

Вічна пам’ять!

Завтра, 15 серпня, Львів попрощається з Дарією Гусяк — останньою зв’язковою Романа Шухевича, членкинею Організації українських націоналістів. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Об 11:00 год. у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла відбудеться Чин похорону. Відтак, о 12:15 год. Дарію Гусяк поховають біля Меморіалу воїнів УПА Личаківського кладовища.

Довідково:

Дарія Гусяк («Нуся», «Чорна») (04.02.1924-12.08.2022). Уродженка міста Трускавця. Родичка діячів ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина. Закінчила Дрогобицьку торгівельну гімназію, опісля працювала бухгалтером у Трускавці.

Із 1948 року — членкиня Організації українських націоналістів. Особиста зв‘язкова генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича. Із розвідувальною метою відвідувала міста Київ, Полтаву та Москву.

У 1950 році була заарештована та засуджена до 25-річного тюремного ув’язнення, яке відбувала у Верхньоуральській та Володимирській в’язницях. Через протести правозахисників, була переведена до села Барашевого (Мордовія).

Після звільнення у 1975 році проживала у місті Волочиськ Хмельницької області, згодом переїхала до Львова. Реабілітована у 1993 році. Голова громадської організації «Всеукраїнська ліга українських жінок» до 2004 року.

Указом президента України у 2008 році Дарію Гусяк було нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня. Також була відзначена «Орденом Лева» та ювілейною медаллю «25 років незалежності України».

Нагадаємо, у Львові померла Дарія Гусяк, яка була останньою зв’язковою Романа Шухевича.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт