У Раді хочуть заборонити знесення історичних будівель, аби не розчаровувати українців

Створення законопроєкту

Відповідний проєкт закону за номером 11481 рекомендують ухвалити одразу й за основу. У переліку аргументів за ухвалення цього документа, аби не лише не втратити історичну спадщину, а й не викликати в українців розчарування, психологічні травми й протести. 

Проєкт закону розробив Комітет ВР з питань організації державної влади. Автори нової ініціативи пояснюють, що зафіксували за війну різке збільшення кількості випадків, коли місцева влада дозволяє забудовувати земельні ділянки, на яких розміщені історичні будівлі. При цьому забудова часто передбачає знесення, реконструкцію або ж докорінну перебудову самої історичної будівлі. Передовсім мова йде про ті споруди, які мають історичну цінність, але не належать до об'єктів культурної спадщини. 

Автори проєкту закону пояснюють доцільність ухвалення документа кількома аргументами, де поряд із втратою самобутності населених пунктів, стоять небажання дратувати українців та провокувати їх на протести. Важливими підставами до ухвалення цього законопроєкту також є:

  • втрата унікальності населених пунктів, зокрема й міста Києва,
  • руйнування традиційного історичного середовища,
  • розчарування громадян, їхні протести та ймовірні психологічні травми у мешканців.
  • Читайте також: Кабмін змінив назви двох міністерств

Як додаткові аргументи наводяться Міжнародна хартія з охорони й реставрації нерухомих пам'яток і визначних місць (Венеціанська хартія) та ряд інших ухвалених  Україною хартій щодо збереження культурного надбання людства.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі