У Раді заговорили про нелегітимність президента, якого виберуть у 2024 році

Сумніваються в легітимності обраного під час воєнного стану президента

Президентські вибори під час війни в Україні суперечитимуть конституційним засадам виборчого права і будуть підстави сумніватися в легітимності обраного під час воєнного стану президента. Про це заявив нардеп від «Слуги народу», представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

Веніславський пояснив, що навряд чи вдасться забезпечити дотримання конституційних принципів виборчого права в умовах воєнного стану.

Перш за все, йдеться про українців-жителів тимчасово окупованих територій, і тих, хто виїхали за кордон та не повернулися, в обох випадках забезпечити реалізацію виборчого права для цих груп людей «дуже складно».

Веніславський також переконаний, що в разі проведення президентських виборів під час війни не буде дотримано свободи перевиборчої агітації, свободи діяльності ЗМІ, політичних партій в умовах безпеки для життя та здоров'я тощо.

«Конституційні принципи виборчого права закріплені в розділі 3 Конституції України. Тому недотримання тих конституційних принципів дає стовідсоткові підстави для того, щоб сумніватися в легітимності наступного президента, хто б ним не був», — сказав нардеп.

Читайте також: Зеленський повідомив, за якої умови балотуватиметься на другий термін

Напередодні голова МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що президент Володимир Зеленський зараз зважує всі «за» та «проти» проведення президентських виборів навесні 2024 року.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також