У Рівненській області помер останній учасник першого бою УПА

Stepan-Bakunets-Oleksandr-SHmalyuh-620x400
Stepan-Bakunets-Oleksandr-SHmalyuh-620x400

У п’ятницю, 3 січня, на Рівненщині помер останній учасник першого бою УПА проти німецьких окупантів Степан Бакунець (уроджений Олександр Шмалюх). Про це інформує «Новинарня», з посиланням на начальника відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України Миколу Ляховича.

Степан (Олександр) був стрільцем сотні “Коробки” — фактичної, першої сотні Української повстанської армії — та учасником першого бою УПА проти німецьких загарбників і РОА у лютому 1943 року у Володимирці. Також Шмалюх брав участь у бою з військами НКВС біля річки Бобер у Березнівському районі. Був засуджений радянським режимом до 10 років таборів.

Ветеранові було 94 роки.

“Народився Степан Сидорович 27.08.1925 року, в селі Тинне, Сарненського району, і саме в садибі його батьків на хуторі Нетуша, у жовтні 1942 року, було засновано перший вишкіл під назвою “Холодний Яр”, для старшин майбутніх боївок ОУН (б). Після сталінських концтаборів жив з дружиною (теж була в’язнем сталінських концтаборів за українську боротьбу) в селі Кураш Дубровицького району Рівненщини, де до останніх днів доглядав братську могилу вояків УПА, які в 1943 році полягли в боях з німецькими і московськими окупантами”, — розповів Ляхович.

Поховали Степана Бакунця в суботу, 4 січня, у селі Кураш.

“Мені пощастило в рамках громадської ініціативи “Поліська Січ” записати унікальні відеоспогади Степана Сидоровича. Ви можете з ними ознайомитися в статті “Холодний Яр” — колиска боївок ОУН(б) на Поліссі“, — зазначив Ляхович.

varta1.com.ua: Новини