У російському полоні зараз знаходяться 403 українські жінки

Чимало з них - незаконно утримувані цивільні

Фото: УНІАН

 

Росіяни утримують в полоні 403-х українських жінок, серед яких є незаконно утримувані цивільні. Звернення про обмін Росія ігнорує, інформує Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Зараз у російській неволі знаходяться 403 українських жінок. Чимало з них - незаконно утримувані цивільні. Також є жінки, доля яких невідома з 2014 року, зниклі безвісти. На численні звернення із вимогою повернути поневолених жінок російська сторона відповідає мовчанкою та ігнорує всі звернення. 

Умови утримання українських жінок у російські неволі не відповідають Третій Женевській конвенції про поводження з військовополоненими. Звільнені з полону жінки твердять серед іншого про приниження, негуманні умови утримання, недостатнє харчування, неможливість отримати кваліфіковану медичну допомогу та зв'язатися з рідними. Також росіяни продовжують забороняти представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста доступ до місць утримання полонених та цивільних, яких у рф та на ТОТ налічують понад 100. 

Українська сторона не раз пропонувала росії звільнити жінок в першу чергу, натомість представники країни-агресорки займаються маніпуляціями, зокрема оприлюдненням різноманітних списків. Але за цим усім криється небажання продовжувати обміни.

Жінки, так само як і важкопоранені, важкохворі згідно з міжнародним гуманітарним правом мають бути звільнені з полону або репатрійовані до нейтральних країн у першу чергу. Натомість офіційні представники росії роблять вигляд, що не читали підписаних їхньою країною міжнародних угод і не збираються їх виконувати.

«Два роки минуло від найстрашнішого наказу, якого я боялась більше, ніж назавжди залишиться під бетонними плитами. Два роки, як мої хлопці і дівчата в полоні. Ви не уявляєте, що таке полон. Чому ви так активно не постите «наших у військовій формі бʼють щодня?» їм ламають кістки і зрізають шкіру, їх бʼють током, ґвалтують, морять голодом та спрагою, морально знищують та принижують.

Читайте також: коригувальник ракет по Яворівському полігоні, де загинули десятки людей, під час суду обурився, що з його вироком він може «померти в камері».

Наші полонені - найбільший важіль впливу на Україну і вони про це знають. Вони не віддають їх», написала на своїй сторінці у ФБ захисниця Азовсталі Катерина Поліщук (Пташка).

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також