У США повідомили, коли росія хотіла застосувати ядерну зброю

Удар по Україні

Голова ЦРУ Вільям Бернс заявив, що на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році був реальний ризик застосування Росією тактичної ядерної зброї. Про це пише The Telegraph.

Раптовий прорив ЗСУ на північному сході України восени 2022 року викликав побоювання, що російський диктатор Володимир Путін вживе крайніх заходів. Це своєю чергою викликало сплеск дипломатичної активності.

"Восени 2022 року був момент, коли я подумав, що був реальний ризик потенційного застосування тактичної ядерної зброї", - сказав Бернс.

Президент США Джо Байден відправив його поговорити з російським колегою Сергієм Наришкіним наприкінці 2022 року, щоб гранично чітко пояснити, якими будуть наслідки такого роду ескалації.

У листопаді 2022 року Бернс вирушив до Туреччини, щоб зустрітися з Наришкіним.

"Він передає повідомлення про наслідки застосування ядерної зброї Росією та ризики ескалації для стратегічної стабільності", - йшлося в заяві Білого дому.

Після того як російський міністр оборони Сергій Шойгу в жовтні 2022 року заявив, що Україна збирається використовувати радіоактивну брудну бомбу, виникли побоювання щодо можливої атаки РФ. Тоді російські ЗМІ почали писати, що Київ збирає ядерні матеріали для використання на полі бою у брудній бомбі чи "ядерній зброї малої потужності". Велика Британія негайно відкинула ці звинувачення, а президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія сама явно планувала атаку з застосуванням брудної бомби.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також