У суді Львова арештували адвокатку, яка 10 років захищала проросійських діячів

Адвокатці оголосили підозру

Фото з матеріалу Судового репортеру

Галицький районний суд Львова застосував до адвокатки Світлани Новицької запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення застави. Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу від 29 лютого. 20 лютого 2024 року адвокатці оголосили підозру в державній зраді. Її київську квартиру обшукали, вилучивши  ноутбук, телефони і документи.

Новицька працює адвокатом 20 років, з яких 10 спеціалізується на так званих політичних справах — захищає виключно громадян України, які звинувачуються у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, сприяння терористичній діяльності «ДНР/ЛНР», колабораціонізмі.

Приводом до кримінальної справи стали публічні висловлювання адвокатки в інтернеті, в ЗМІ, а також у судових засіданнях. Після повномасштабного вторгнення РФ Новицька привернула до себе увагу, захищаючи проросійську політичну експертку Інну Іваночко в засіданнях у Галицькому районному суді Львова, які транслюються онлайн. Захищаючи Іваночко, Новицька, зокрема, стверджувала, що в Україні із 2014 року юридично не було війни, а тільки Антитерористична операція і указами президента вводився воєнний стан на певний період у низці областей, а воєнний стан, на її думку, це не те саме, що війна.

У матеріалах справи є 10 відеороликів із так званими юридичними консультаціями, які Новицька записала для ГО «Центр свободи слова», близько 150 сторінок протоколів судових засідань із виступами адвоката, а також протокол за результатами негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних інформаційних систем — переписки в месенджерах.

Новицька давно і активно критикує правоохоронні органи у справах щодо злочинів проти національної безпеки.

"Беруть якісь відеоролики, якісь пости в «Однокласниках», ламають акаунти людині, додають. Потім приходять до нього з обшуком, вигрібають усе з квартири, що є цінним, пред'являють людині державну зраду, все це з конфіскацією, особливо якщо люди самотні, особливо якщо квартири в центрі (…) Людей садили до в'язниці, говорили, що ця стаття передбачає 10 років, термін розгляду в суді немає. Або ми тебе обміняємо, або угоду. 99% за угодами з прокурорами, не доводячи провини. Люди просто сиділи по 2-3 роки у СІЗО і щоб вийти вже підписували, та погоджувалися на ці обміни", – розповідала вона в інтервʼю на на Youtube-каналі свого клієнта Руслана Коцаби.

Винною себе Новицька не визнає, кажучи, що лише висловлювала власну думку в відеороликах із юридичними консультаціями та під час виконання своїх обовʼязків як захисника у справі Іваночко 

Після оголошення підозри Новицьку представляв столичний адвокат Дмитро Кальонов. Але підозрювана досить швидко розсварилася із ним, публічно звинувативши, що він хотів здати її.

Після цього їй надали адвоката із безоплатної вторинної правової допомоги.

"— Мій адвокат Кальонов Дмитро з самого початку працював на СБУ, здавав мене повністю з тельбухами, трохи, як кажуть, не підставив, бо коли мали запобіжний захід (…) За нами ходила відкрита зовнішня реклама. Він замовляв готель. Виявилося, що відеозапис був навіть у ванній, у туалеті, скрізь, тому що у мене вилучили ноутбук і телефон… Він по душевній доброті приніс ноутбук і він теж виявився нерозумний… Це одне з моїх найбільших розчарувань у житті. Я врятувала цій людині життя. У нього тато там йшов по 111, його звинувачували російською весною в Криму. До Діми, коли розпочалася війна, його захопили, вивезли до лісу, у яму закопували, катували. Мені людина зателефонувала, що така в неї проблема. Я підняла всіх — ООН, ОБСЄ, соціальні мережі. Його відпустили, він залишився живим, але виявляється він там підписував будь-які договори співпраці з ними. Тобто, всі ці докази вони проти мене отримували через адвоката. Це все неприпустимі докази" — пожалілася Новицька на Youtube-каналі Коцаби.

За даними ЗМІ, батько Дмитра Георгій Кальонов начебто забезпечував вибухівкою терористів ЛДНР і організовував проросійські мітинги в Херсоні. У 2014-му був затриманий, але уряд РФ офіційно попросив його обміняти. Під час окупації Херсона Кальонов 16 березня 2022 року взяв участь у засіданні за участі проголошеного окупантами мера Володимира Сальдо, а також сепаратистів Кирила Стрємоусова, Дмитра Савлученка та інших колаборантів.

Новицька вважає свою справу продовженням лінії репресій проти адвокатів, які ведуть у Львові справи зрадників і колаборантів і викривають непрофесіонаналізм СБУ. 

Адвокат Руслан Бельський відмовився від справи Іваночко начебто після того, як СБУ обшукала його по державній зраді.

На хабарі у 2023-му був затриманий адвокат Ярослав Гандзюлевич, який представляв Іваночко, а також колишнього співробітник КДБ СРСР Олександра Косторного, звинуваченого в коригуванні обстрілу росіянами Яворівського військового полігону, внаслідок чого загинула 61 людина і більше сотні було поранено.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також