У Тернополі аферист ошукав пенсіонера майже на півмільйона гривень

Поліцейські встановлюють особу шахрая

У Тернополі 69-річний чоловік перейшов за фішинговим посиланням та втратив 460 тис. грн. Це були всі гроші, які він мав на рахунках. Тепер поліцейські встановлюють особу афериста, який ошукав пенсіонера. Про це повідомили у пресслужбі Нацполіції Тернопільської області.

За словами чоловіка, він побачив у соцмережі оголошення про надання виплат від благодійного фонду «Допомога UA». Щоб отримати виплати зазначалось, що необхідно перейти на сайт та вказати реквізити банківської картки, що чоловік і зробив. Після цього з усіх рахунків чоловіка зникли всі гроші – 460 тис. грн.

«Насправді посилання шахраї надсилають фішингове і після того, як люди подають заявку, зловмисники викрадають заощадження», – розповіли у Нацполіції.

За фактом шахрайства слідчі відкрили кримінальне провадження відповідно до ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України. Аферисту загрожує до восьми років позбавлення волі.

Правоохоронці нагадують про основні правила безпеки, щоб уникнути шахрайської пастки:

  •  користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел (перевіряйте правдивість меседжа на урядових вебсайтах, за номерами «гарячих ліній»);
  •  не переходьте за фіктивними посиланнями (якщо все ж таки потрібно перейти на ресурс організації, адресу якої ви отримали, то краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебсайт (посилання має бути без позначки «реклама»));
  •  не вводьте реквізити платіжних карток та облікові дані онлайн-банкінгу не незнайомих та підозрілих сайтах;
  •  нікому не повідомляйте PIN-код до картки, три цифри на звороті, одноразові паролі, що надходять в SMS-повідомленнях та сповіщеннях від банків та мобільних операторів.

Читайте також: 71-річна мешканка Прикарпаття переказала своєму «залицяльнику з Англії» понад мільйон гривень

Якщо ви постраждали від шахраїв, не зволікайте та телефонуйте на спецлінію «102». Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також