У Тернополі пенсіонера родом з Львівщини, який напився на 9 травня і в маршрутці говорив про «громадянську війну», посадили за грати

Оскільки йдеться про чоловіка похилого віку, то суд обрав мінімальний тюремний строк - 1 рік

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області визнав громадянина винним у запереченні збройної агресії Російської федерації.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 27 травня.

9 травня 2023 року близько 12 години пенсіонер у стані алкогольного спʼяніння їхав у маршрутці № 8 і вступив у суперечку з пасажирами. «А нащо ви війну начинали?… Гражданскую?» — говорив він.

Чоловіка висадили на зупинці громадського транспорту і через 20 хвилин у розмові з працівниками патрульної поліції він продовжував відстоювати свою лінію.

Обвинувачений: А нащо ви війну начинали? 

Пасажир: Ми війну починали?! 

Обвинувачений: Так! 

Пасажир: То чого ви сюди приїхали?… 

Поліцейський: У нас війна в країні, що тут можна святкувати?

Обвинувачений: Яка війна, ви що, ви самі видумали эту гражданскую войну. Я вам честно говорю, как политолог.

Поліцейський: Тако, зараз війни нема, так?

Обвинувачений: Какая, войны нет. 

Поліцейський: Рускі нас не вбивають? Українців не вбивають, неа? 

Обвинувачений: Громадянськая война, громадянська! 

Поліцейський: А чого російські війська на території України? 

Обвинувачений: Какие российские, они еще не вошли! 

Того ж дня ввечері о 23 год. 18 хв., незважаючи на проведену працівниками правоохоронного органу розʼяснювальну бесіду, чоловік біля підʼїзду свого будинку в стані алкогольного спʼяніння повторно спілкувався з поліціянтами та військовослужбовцем Національної гвардії України. Серед іншого він сказав таке: «Ха, давайте это самое, перемоги никогда не будет, потому что гражданская война, она очень… нету-нету переможників. В гражданской войне перемоги нету!… Та войны никакой нету, это вы ее спровоковали, определенные силы. Громадянська война, однозначно!.. Гражданская… Так точно, вы развели громадянскую войну… Подождите, это мое личное мнение, а вы как хотите».

У судовому засіданні обвинувачений скоєне визнав повністю. Розповів, що народився у місті Самбір Львівської області. Його батьки є росіянами, а він проживає в Україні. 9 травня вийшов з кладовища, був засмучений. Навпроти кладовища у магазині купив собі 100-грамову пляшку горілки і одразу її випив. Далі сів у маршрутку, думав про своє. Мав пересісти на залізничному вокзалі на іншу маршрутку, яка їхала до його дому.

Але в маршрутці відчув, що трохи спʼянів. Подробиць поїздки точно не пригадує, однак вважає, що бовкнув зайве того дня. Із маршрутки його вивели на вулицю і хтось викликав працівників поліції. Пізніше поліціянти завезли його додому. Як розвивались події ввечері, він також не пригадує. Висловлювання, що наведені в обвинувальному акті, нібито вперше сказав того дня і обіцяє, що більше такого не повториться. Чоловік просив його суворо не карати.

З огляду на обставини справи і скоєння злочину в стані алкогольного спʼяніння, суд вирішив за доцільне призначити покарання у вигляді позбавлення волі.

Читайте також: на Прикарпатті жителя засудили до 5 років ув'язнення за підтримку окупантів.

В умовах триваючої збройної агресії РФ суд не побачив підстав звільнити обинуваченого з випробуванням, як просив захисник. Оскільки йдеться про чоловіка похилого віку, то суд обрав мінімальний тюремний строк — 1 рік.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий