У ВМС оцінили, чи зможе росія відновити знищений «Івановєц»

Відновленню не підлягає

Скриншот з відео ГУР МО

Знищений російський катер «Івановєц» – це доволі серйозна одиниця, призначена для знищення надводних цілей противника. Відновити його в рф не вийде. Про це розповів у коментарі «Радіо Свобода» речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук.

Навіть якщо росія захоче його підняти «Івановец» з дна Чорного моря, відновити його навряд чи вдасться, оскільки запчастин фактично немає. 

На цьому катері було встановлене ракетне озброєння, радіус дії якого сягав 130 кілометрів. Дмитро Плетенчук наголосив, що таких кораблів у складі Чорноморського флоту рф було всього три, тож його потоплення можна віднести до суттєвих втрат ЧФ РФ. 

«Цей проект більше не будується. Відповідно, відновлювати такі одиниці фактично неможливо. Але в даному випадку ми бачили, що вона затонула, тому цю одиницю можна вважати знищеною», – додав речник ВМС ЗСУ.

Росіяни проводили пошуково-рятувальну операцію від початку дня, зазначив Плетенчук. Щодо кількості втрат особового складу наразі верифікованої інформації немає. 

За словами речника ВМС, з огляду на вартість знищених корабельних одиниць, практика їх підйому є у багатьох флотах світу.

«Але враховуючи те, що ці одиниці давно зняті з виробництва, відновлювати її буде дуже складно. Відповідних запчастин фактично більше нема. Дата його будування каже про те, що запчастини для нього вже не випускаються. Навіть якщо цю одиницю піднімуть і, скоріш за все, мають підняти, враховуючи, де вона затонула, про відновлення поки говорити зарано», – пояснив він.

Додамо, що в ніч проти 1 лютого Головне управління розвідки (ГУР) провело спецоперацію, поблизу тимчасово окупованого Криму. Внаслідок атаки БПЛА було потоплено російський катер «Івановєц», розповіли у розвідці. 

Згодом у Військово-морських силах ЗСУ повідомили, що на його борту могло перебувати 40 моряків.

Читайте також: Знищення «Івановця»: подробиці потоплення російського ракетного катера

Доля екіпажу судна невідома. 

 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також