У ВР повідомили про важливі правки до законопроєкту про мобілізацію

Під час засідання Комітету з нацбезпеки оборони та розвідки було пройдено всі визначені 16 напрямків щодо законопроєкту

ФОТО: ілюстративне

Після підготовки таблиці з правками згідно з цими напрямками наступного тижня комітет готуватиме рішення, виходячи з врахування, відхилення або ж часткового врахування наданих пропозицій від нардепів. Як повідомила народна депутатка Ірина Фріз, далі триватиме розгляд у залі Верховної Ради України.

 «Головне питання – демобілізація – було вирішено обговорювати під час розгляду правок, а не у формулюванні, запропонованому урядом. Тобто чинна редакція не має підтримки комітету. Ми вважаємо і будемо наполягати на тому, що терміни звільнення та порядок обрахунку має містити чітко визначену диференціацію для тих, хто під б/р перебуває 12 чи 18 місяців. Також вважаємо необхідним усунення посилання на рішення Ставки в питанні звільнення», – зазначила вона.

За її словами, Комітет підтримав такі важливі правки.

Освіта

Аспіранти, що навчаються за контрактом, зможуть отримати відстрочку на рівні з тими, хто за бюджетною формою проходить навчання. Проте процес їхнього навчання перевірятиметься МОН. Міносвіти запровадить проміжні обов’язкові екзамени та зробить більш вимогливим іспит для вступу до аспірантури, щоб прибрати можливість ухилятися від мобілізації.

Відстрочку матимуть докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.
Громадяни України, які навчаються в закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, зберігають таке право до завершення поточного навчального року, крім осіб, відрахованих за неуспішність.

Базова військова служба

Підтримали з уточненням чітких строків проходження служби. Остаточна редакція буде ухвалена під час розгляду правок щодо проходження базової загальновійськової підготовки.

Звільнення з військової служби

«Виключили норму, згідно з якою підлягали звільненню з військової служби у зв’язку з обранням народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим», – зазначила Фріз.

Відклали рішення щодо норми про військовий облік громадян, які вибули за межі України на строк понад три місяці, та введення обов’язку для них стати протягом 30 днів від дня набрання чинності постанови КМ про особливості ведення військового обліку тих, хто постійно або тимчасово перебуває за кордоном. Будемо розглядати доцільність норми під час розгляду правок та виходячи з кількості осіб, які можуть бути взяті на облік.

Раніше повідомлялося: президент України підписав закон про демобілізацію строковиків

Виконання військово-транспортного обовʼязку

Було підтримано заборону розпоряджатися транспортними засобами, які перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП. Тобто під час діі воєнного стану ті транспортні засоби, які вже стоять і будуть ставити на облік у ТЦК та СП, не зможуть продати, подарувати тощо.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також