У ВР законопроєкт про мобілізацію змінять перед голосуванням

Верховна Рада не розглядатиме урядовий законопроєкт про мобілізацію в тому вигляді, у якому він зареєстрований

ФОТО: ілюстративне

Заступниця голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук із фракції «Слуга народу» запевнила, що в оригінальному вигляді законопроект про мобілізацію не буде виноситися на голосування в ВР.

«Це буде версія, напрацьована Комітетом з питань безпеки та оборони. Вже цього тижня велика міжвідомча робоча група почне працювати над компромісним варіантом законопроекту про мобілізацію, який би дозволив його проголосувати в сесійній залі. Це велика міжвідомча робоча група. Адже маємо зауваження від Уповноваженого з прав людини», - сказала вона.

За її словами, також є певні занепокоєння, щоб не було корупційних норм. 

«Та норма, коли воєнкоми самі можуть вирішувати, кого вносити і кого прибирати зі списку боржників, тобто людей, які не прийшли до ТЦК. Очевидно, якісь їхні права можуть бути порушені. Все має бути в зрозумілий і справедливий спосіб», - додала вона.

Кравчук впевнена, що ракети над головою - найкраще нагадування, що повномасштабна війна триває і екзистенційна загроза для нашої держави нікуди не зникла.

Нагадаємо, раніше, 25 грудня Кабінет Міністрів України спрямував до Верховної Ради законопроєкт №10378, що регулює питання мобілізації, рекрутингу та проходження військової служби.

Ця законодавча ініціатива, зокрема, передбачає низку обмежень і санкцій щодо військовозобов'язаних громадян України, які ухиляються від мобілізації.

Згідно з інформацією від керівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), тих, хто ухиляється, вноситимуть до спеціально створеного відкритого Єдиного реєстру боржників. Через це вони будуть обмежені в праві користуватися власним транспортом, не зможуть отримати водійські права, виїжджати за кордон, здійснювати операції з рухомим і нерухомим майном, а також будуть обмежені в праві на користування грошовими коштами та іншими цінностями, не зможуть отримати кредит і скористатися пільгами.

Крім того, згідно із законопроєктом, ухилянтам та особам, які відмовляються проходити медогляд, зможе загрожувати тюремне ув'язнення на строк від трьох до п'яти років.

Водночас в уряді пропонують:

  • удесятеро збільшити штраф за порушення правил військового обліку порівняно з актуальними 850 грн і 1700 грн у разі повторного правопорушення.
  • також може зрости штраф за порушення правил мобілізації та військової служби: з 8,5 тис. грн до 34-85 тис. грн (а в умовах особливого періоду - від 153 до 204 тис. грн).

Крім того, стане можливим затримати порушників на три доби для встановлення особи та з'ясування обставин.

Наразі адмінзатримання не перевищує трьох годин.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також