У ЗМІ опублікували деталі мирної угоди між Україною та Росією

Мирну угоду обговорили у повному обсязі

Україна збереже свої війська, але буде зобов’язана залишатися поза військовими союзами, йдеться у публікації газети. Про це пише «Європейська правда»  з посиланням на FT.

Financial Times пише про «значний прогрес» у переговорах Росії та України щодо 15-ти пунктів «мирного плану» з виведенням військ та припиненням вогню, якщо Київ оголосить про «нейтралітет» і погодиться на деякі обмеження у збройних силах.

За інформацією трьох поінформованих з ходом перемовин співрозмовників, йдеться в тому числі про відмову від членства в НАТО, а також про обіцянку не розміщувати на території України «іноземні військові бази» США, Британії і Туреччини.

Великою перепоною у домовленостях залишається статус ОРДЛО і Криму, які Росія окупувала у 2014 році, зауважує газета.

Українські офіційні особи як і раніше скептично ставляться до намірів Путіна, вважаючи, що Москва просто тягне час для перегрупування своїх сил і поновлення наступу.

Радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що будь-яка угода буде включати те, що «війська РФ у будь-якому разі покидають територію Україну», яку вони захопили з початку вторгнення 24 лютого, а саме південні райони уздовж Азовського і Чорного морів і територію на схід і північ Києва.

Україна збереже свої війська, але буде зобов’язана залишатися поза військовими союзами, таких як НАТО, й утримуватиметься від розміщення іноземних військових баз.

Двоє співрозмовників також відповіли, що домовленості включали положення про закріплення прав на російську мову в Україні. Подоляк зазначив, що «гуманітарні питання, у тому числі мовні, обговорюються тільки через призму виключно інтересів України».

Росія наполягає на визнанні Україною анексії Криму і «незалежності» маріонеткових «урядів» ОРДЛО. Банкова ж поки це обговорювати відмовляється, але, за словами Подоляка, «готова розділити це питання»: «Поки йдеться про гарантування виходу з територій, які були окуповані з моменту початку »військової операції« 24 лютого».  

Радник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що поки передчасно розкривати які-небудь набори домовленостей.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт