У ЗМІ порівняли, скільки обласні центри витратили на оборону, а скільки на благоустрій

Минулого тижня президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким у міст забирають “військовий” ПДФО

ФОТО: Учасники акції "Спочатку дрони, потім стадіони" у Львові

Видання Forbes проаналізувало, скільки грошей на підтримку обласних бригад ТрО виділяли міста протягом девʼяти місяців 2023-го і як ці суми співвідносяться з витратами на благоустрій самих обласних центрів. Станом на 1 жовтня 2023 року обласні центри допомагали Силам оборони у три рази менше, ніж витрачали на благоустрій. 

Разом 21 місто спрямувало 3,8 млрд грн на потреби Сил оборони, на благоустрій же витратили 12,8 млрд грн. Водночас бюджети міст мають планові доходи від «військового» ПДФО більш як у 26 млрд грн.

Львів станом на жовтень 2023 року витратив на благоустрій 1,3 млрд грн, на оборону ж — 324 млн грн.

Серед українських міст лише Житомир надає перевагу обороні, а не благоустрою: 547 млн грн та 246 млн грн відповідно. Луцьк фінансує оборону та благоустрій майже однаково — 156 млн грн та 152 млн грн. Решта обласних центрів витрачають на благоустрій набагато більше. Найбільше фінансування обох категорій є у Дніпрі — тут на оборону пішло 1,4 млрд, на благоустрій — 3,2 млрд.

Читайте також: у Львівській ОВА збільшать видатки на сектор безпеки та оборони

Журналісти не знайшли видатки на оборону у Харкові, Ужгороді та Херсоні. Херсон на благоустрій виділив лише 8 млн грн, що схоже на фінансування зарплат. Натомість у Харкові на благоустрій заплановано майже 1 млрд.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також