Угорщина повідомила умови за яких підтримає ембарго на нафту

Угорщина готова підтримати ембарго на постачання російської нафти до країн ЄС, але є низка умов.

Нафтове ембарго вимагатиме програми модернізації структури угорського енергопостачання, яка коштуватиме близько кількох мільярдів євро. Про це сказав міністр закордонних справ країни Петер Сіярто на брифінгу у середу, 11 травня, пише «Кореспондент».

Він зазначив, що Угорщина готова підтримати ембарго на постачання російської нафти до країн ЄС, але є низка умов.

Петер Сіярто вважає, що ембарго має застосовуватися до морських постачань нафти та деяких інших, але російські постачання трубопроводом до Угорщини мають бути звільнені від обмежень.

«Угорщина займе цю позицію під час подальших переговорів», — сказав Сіярто.

Крім того, Будапешт чекає на пропозиції не тільки щодо реконструкції своїх НПЗ на сотні мільйонів доларів, не лише щодо збільшення пропускної спроможності нафтопроводу в Угорщину через Хорватію на сотні мільйонів доларів, а й на майбутнє своєї економіки.

«Нафтове ембарго вимагатиме програми модернізації структури угорського енергопостачання, яка коштуватиме близько кількох мільярдів євро», — заявив Сіярто.

Міністр наголосив, що відмова від російської нафти завдасть величезних збитків економіці його країни та серйозно вплине на забезпечення її стабільного енергопостачання.

«Ця пропозиція рівносильна економічній атомній бомбі. В Угорщині ціни на пальне зростуть на 55–60 %. Їх підвищення спричинить зростання цін на всі товари. Країна цього не витримає», — додав Сіярто і зазначив, що ЄС поки не має пропозицій щодо вирішення цієї проблеми.

Додамо, що раніше ЗМІ повідомили, що Єврокомісія готова надати Угорщині компенсацію за введення Будапештом ембарго на постачання російської нафти в рамках шостого санкційного пакета проти РФ за її вторгнення в Україну.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також