Угорщина виступила проти плану ЄС із військової підтримки України: причина

Чим вони це мотивують

Європейський союз планує створити спеціальний фонд для української армії на 20 мільярдів євро протягом наступних чотирьох років. Однак одна з країн ЄС, Угорщина вже повідомила про намір блокувати це рішення.

Про це пише Politico.

На зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу у Брюсселі Угорщина заявила, що блокуватиме створення фонду, поки Україна не видалить угорський банк «OTP» зі списку «спонсорів війни». Очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто сказав, що його країна не виділить більше грошей для Європейського фонду миру ЄС.

Додмо, що пропозиція створити спеціальний фонд передбачає виділення щонайменше 5 мільярдів  євро на рік протягом наступних чотирьох років, щоб покривати витрати країн ЄС на купівлю і поставки зброї для України та навчання українських військ.

Посадовці планують до жовтня, наступної зустрічі лідерів ЄС у Брюсселі, остаточно прописати умови угоди. Деякі дипломати вважають, що до того часу позиція Угорщини може змінитися.

Нагадаємо, Європейський фонд миру створили в березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових і оборонних питань. Зокрема, цей фонд ЄС покликаний фінансувати зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС.

Так, 17 травня очільник МЗС Угорщини вже заявляв, що його країна блокуватиме наступні транші допомоги ЄС для України.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі