Угорщина тимчасово заблокувала кредит для України на 35 млрд євро

До 5 листопада

Угорщина підтвердила, що затримає план ЄС щодо кредиту на 35 мільярдів євро для України в межах зобовʼязання «Великої сімки» щодо коштів для Києва з доходів від заморожених російських активів. Про це пише Euronews.

Будапешт вирішив відкласти таку допомогу доки у США не проведуть президентські вибори 5 листопада.

США стурбовані довгостроковою стабільністю безпрецедентного плану, оскільки санкції ЄС щодо заморожених активів мають оновлюватись кожні шість місяців одностайно. Це означає, що будь-якої миті одна держава блоку може перешкодити продовженню, розморозити активи та зруйнувати проєкт, вказує Euronews.

Щоб заспокоїти побоювання Вашингтона, Брюссель запропонував продовжити термін поновлення заморожених активів із шести до 36 місяців.

Більшість держав-членів ЄС погоджуються з необхідністю швидко рухатися з багатомільярдним кредитом, але для схвалення позики потрібна кваліфікована більшість, але для зміни санкцій необхідна одностайність.

«Ми вважаємо, що це питання - продовження російських санкцій - має бути вирішене після виборів у США. Це була позиція Угорщини», — заявив угорський міністр фінансів Міхай Варга.

Він уточнив, що кандидати в президенти Камала Гарріс і Дональд Трамп відстоюють два протилежні підходи до боротьби з війною, тому блок повинен будувати свої наступні кроки залежно від вибору американців. 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також