Україна не атакувала в’язницю в Оленівці — чиновники США

Немає ознак, які були б, якби вдарили за допомогою «HIMARS»

За словами двох американських чиновників, США встановили, що минулого тижня Україна не атакувала в’язницю в окупованому росією східному районі Донецька з ракетних установок американського виробництва, що прямо суперечить заявам росії. Про це пише «Politico».

Київ і Москва обмінялися звинуваченнями у нападі в четвер, у результаті якого загинули 53 українських військовополонених і ще 75 отримали поранення. Серед військовополонених є солдати, захоплені після падіння Маріуполя, міста, де війська, як відомо, місяцями трималися проти жорстокого російського наступу.

Українські військові звинуватили росію в знищенні в’язниці в підконтрольній росії Оленівці, щоб приховати ймовірні тортури та розстріли в’язнів. Але росія стверджує, що українські військові використали високомобільну артилерійську ракетну систему та високоточні ракети, щоб завдати удару по об’єкту, щоб стримати перебіжчиків.
 
Однак, за словами двох американських чиновників, обізнаних з оцінкою, які побажали залишитися анонімними для обговорення чутливої ​​теми, на місці не виявлено жодних слідів зброї, наданої США.

«Ми знаємо, що Україна не атакувала в'язницю за допомогою «HIMARS», оскільки не має тих ознак, які були б, якби вдарили за допомогою «HIMARS»», — сказав один із чиновників.

Інший чиновник сказав, що докази свідчать про те, що атака була здійснена не Києвом. Супутникові фотографії сайту, оприлюднені «Maxar Technologies» 30 липня, показують пошкодження лише частини ізолятора, де знаходяться українські в’язні, без супутніх пошкоджень навколишніх будівель.

На вихідних українська влада закликала до міжнародного розслідування нападу. Вони відкинули заяви Москви, заявивши, що збирають докази, які підтвердять відповідальність росії за смерть ув’язнених під час того, що вони назвали «терористичним нападом».

Радник президента Володимира Зеленського Михайло Подоляк повідомив у «Twitter», що фотографії місця атаки свідчать про «термобаричний вибух зсередини» об’єкта.

Він також сказав, що Росія перевела деяких українських полонених до будівлі, яка була зруйнована під час нападу всього за кілька днів до цього, що свідчить про те, що напад був навмисним.

«Це був навмисний російський військовий злочин, навмисне масове вбивство українських військовополонених», — сказав Зеленський у своїй промові в п’ятницю.

Речник російського Міноборони генерал-лейтенант Ігор Конашенков заявив, що напад був «кривавою провокацією», спрямованою на те, щоб утримати українських військових від капітуляції.

Смерть полонених є особливо болючою для України, тому що багато з них боролися за захист Маріуполя, тижнями тримаючись на міському металургійному комбінаті «Азовсталь» проти російського наступу. У травні вони нарешті здалися, але облога стала символом непокори України. Росія взяла з міста в полон близько 2500 солдатів.

Нагадаємо, росіяни 29 липня вдарили по колонії в Оленівці, де перебуває «Азов». Одразу ж, лідер руху «Азов» оголосив «полювання» на причетних до вбивства полонених «азовців».

Також, супутникові знімки підтверджують, що вибух в Оленівці був зсередини, а «InformNapalm» назвав зброю, якою могли вбити в Оленівці бійців «Азову».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт