Україна будує власну «лінію Суровікіна» - ЗМІ

Як змінюється тактика на фронті

Фото: REUTERS/Томас Пітер

Україна також розпочала будівництво власної так званої «лінії Суровікіна» – масштабної оборонної лінії, яка, за задумом, повинна зупинити російське вторгнення. Про це йдеться у матеріалі  Telegraph

Нові укріплення з’явилися вздовж ключових ділянок фронту довжиною понад 621 милю, оскільки стрімкий контрнаступ Києва перетворився на те, що військові аналітики описали як «активну оборону».

На знак зміни позиції президент Володимир Зеленський наприкінці минулого року оголосив, що Україна «суттєво посилює» свої фортифікаційні споруди.

Підготовка до оборони була посилена навколо донецьких міст Лиман і Авдіївка, а також Куп'янська в сусідній Харківській області.

Не можна було ризикувати, оскільки будівництво укріплень також було наказано вздовж кордонів країни з Росією та Білоруссю, аж до її кордону з її західним союзником Польщею.

Нові оборонні споруди дуже нагадують так звану «лінію Суровікіна» – тришарову систему окопів, танкових пасток і опорних пунктів, які росія успішно використовувала для зриву контрнаступу України . Мінні поля, які завдавали шкоди підготовленим НАТО бригадам західних танків і бронетехніки, були повторені Києвом.

Однак українці стикаються з проблемою.

Їхня оборона просто не може бути такою жорсткою вздовж лінії фронту, як російські укріплення, що простяглися від південного Запоріжжя до східного Донецька, головного осередку наступу України.

Хоча міцніші укріплення сповільнили б російські війська, зменшили б кількість українських військ, необхідних для оборони, і означали б менше втрат, це також зменшило б амбіції Києва повернути собі окуповану територію.

«Проблема для українців полягає в тому, що вони не хочуть просто залишатися на місці», — сказав Едвард Арнольд, аналітичний центр Royal United Services Institute. 

«Якщо лінії залишаються статичними і взагалі не рухаються, це не чудово з політичної точки зору».

Ось де для українських сил з’являється концепція «активної оборони»: утримання оборонних рубежів, зберігаючи наступальні дії в надії знайти слабкі місця, які можуть призвести до краху російських ліній.

Тому укріплення ставатимуть важчими, чим далі просуватиметеся на територію, яку контролює Україна, а лінії фронту залишатимуться гнучкими.

Передова оборона була характерною рисою опору України, яка відмовлялася сидіти склавши руки і дозволяти своїм силам спочивати на лаврах.

Схоже, що мета України на 2024 рік полягає в тому, щоб поповнити свої бойові сили та відновити наступальну бойову потужність до наступного року.

За словами пана Арнольда, підтримання гнучкої лінії оборони дозволить українським військам тренуватися, а також забезпечити готовність, якщо виникне можливість для наступу.

«Статичний захист рідко є хорошою ідеєю для військових, тому що він ніби фіксує вашу власну здатність маневрувати», – додав він.

Навички та фізична підготовка солдатів можуть легко погіршитися, якщо вони надто довго сидять в окопах, особливо в холодні зимові місяці в Україні.

Найважча нова оборона може бути навколо Чернігова, північного регіону, який Росія була вигнана в перші місяці війни.

Згідно з нещодавнім звітом агентства Reuters, Київ зміцнив свої оборонні укріплення на півночі на 63 відсотки.

Велика інженерна техніка вирила окопи та широкі протитанкові рови вздовж усієї північної смуги, на яку йшов один російський наступ із захоплення Києва.

Ряди зубів дракона, бетонні конструкції для блокування танків і бронетехніки, вкриті клубками колючого дроту в цій області.

Читайте також: Україна кардинально змінює тактику війни: що це означає

Хоча немає очікувань, що цей район стане новим фронтом, статична оборона означає, що Україна може розгорнути основну частину своїх сил ближче до бойових дій.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також