Україна має намір купити у Болгарії два ядерних реактори

Угоду можуть підписати у червні

Україна сподівається підписати в червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії, щоб компенсувати втрату захопленої росією в лютому 2022 року і найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомив агентству Reuters глава компанії «Енергоатом» Петро Котін.

Нові реактори будуть збудовані на Хмельницькій АЕС та оснащені обладнанням російської розробки, яке Київ хоче імпортувати з Болгарії, сказав Котін, уточнивши, що переговори між українським та болгарським урядами продовжуються.

«Я думаю, що десь у червні ми матимемо результат щодо укладання контрактів з Болгарією на придбання цього обладнання», – сказав він в інтерв'ю агентству.

Очікується, що перший із реакторів буде готовий до монтажу одразу. «Я поставив завдання перед нашою будівельною організацією та Хмельницькою станцією, щоб до червня вона була готова до монтажу», – заявив Петро Котін.

За його словами, якщо його буде поставлено в строк і в повному обсязі, «Енергоатом» буде готовий розпочати пусконалагоджувальні роботи на новому реакторі через два-три роки. Саме такий період необхідний для виготовлення турбіни для блоку, тому передбачається, що ці процеси будуть йти паралельно. Котін уточнив, що «Енергоатом» веде попередні переговори з компанією General Electric щодо виготовлення турбіни.

Другий реактор буде встановлений пізніше, Котін не назвав термінів.

Глава компанії «Енергоатом» також сказав, що Болгарія раніше визначила ціну двох реакторів у $600 млн, але Софія прагне збільшити ціну на обладнання, яке за межами Болгарії можна купити тільки в росії.

Читайте також: На Рівненщині фура протаранила мікроавтобус

Котін сказав, що в ході переговорів болгарська сторона «постійно хоче добитися більшої вигоди для себе», але Київ, як і раніше, орієнтується на ціну $600 млн.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб