Україна назвала факт захоплення ЧАЕС ядерним тероризмом

Україна вимагає недопущення наближення окупаційних військ на відстань ближче ніж 30 км від АЕС

Україна просить Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) звернутися до НАТО з вимогою закрити доступ до повітряного простору над її ядерними об’єктами та активізувати дії задля недопущення актів ядерного тероризму, яким і є факт захоплення військами Російської Федерації Чорнобильської АЕС та зони відчуження. Про це пише енергоатом.

«З метою повернення ситуації, пов’язаною з безпекою ядерних установок та об’єктів на майданчику ЧАЕС та в зоні відчуження, у правове поле, наполягаємо на здійсненні невідкладних рішучих дій щодо (…) звернення МАГАТЕ до НАТО з вимогою запровадити А2/АD zone (Anti Access/Area Denial, заборона доступу/закриття території)  над територією України з урахуванням ризиків та географії розташування атомних станцій НАЕК «Енергоатом», — йдеться у спільному зверненні до МАГАТЕ від 2 березня 2022 року.

Звернення підписали міністр енергетики Герман Галущенко, керівник Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков та керівник ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Представники України також наполягають на діях з боку МАГАТЕ задля негайного припинення вогню та недопущення наближення окупаційних військ на відстань ближче ніж 30 км від АЕС, а також активізації штабу при Центрі з інцидентів і аварійних ситуацій (ЦІАС МАГАТЕ) з координації дій для запобігання реалізації актів ядерного тероризму на ЧАЕС і гуманітарної та психологічної допомоги її персоналу.

«Факт захоплення відомої у всьому світі ЧАЕС має усі ознаки акту ядерного тероризму, вчиненого по відношенню до ядерних об’єктів ЧАЕС та її персоналу військовими формуваннями РФ», – наголошується у зверненні.

Персонал ЧАЕС, який уже сьому добу утримується російськими військовими без ротації, зазнає психологічного тиску та морально виснажений і як наслідок має обмежені можливості для спілкування, пересування й здійснення у повному обсязі регламентних і ремонтних робіт, що призводить до порушення радіаційного режиму та становить небезпеку для їхнього життя і здоров’я.

«Інформуючи МАГАТЕ про стан безпеки ядерних об’єктів в умовах військових дій, ми очікуємо на конкретні спільні дії з боку МАГАТЕ у вигляді «тиску рівних», який зазвичай використовується країнами — членами організації до сторін, що ухиляються від дотримання пріоритету безпеки», — підкреслюється у зверненні.

Російська Федерація повністю ігнорує принципи миру, безпеки та єднання, задля яких створювалося МАГАТЕ у структурі ООН, і через це пропонують виключити доступ Росії до інтелектуальних та технічних ресурсів агентства з одночасним посиленням контролю за використанням ядерного матеріалу в цій країні.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також