Україна не зможе відновити зруйновані електростанції за літо, зима буде важкою, - WP

Україна втратила половину електростанцій

Про це пише The Washington Post.

За цю весну в Україні зафіксовано п’ять хвиль масованих російських ударів по енергетиці. За словами гендиректора компанії ДТЕК Максима Тимченка, остання атака, 8 травня, була особливо руйнівною, тому що всі ракети досягли своїх цілей без перешкод з боку ППО і вивели з ладу ще три електростанції.

«Нам потрібно вийти з цього циклу: знищення, ремонт, знищення — тобто ми можемо втратити все, якщо у нас не буде належних систем ППО», — сказав Тимченко.

Якщо торік українська ППО змогла перехопити більшу частину російських ракет та дронів, то цього року через затримки із американською допомогою росіянам вдалося завдати масштабних збитків енергосистемі України. 

На думку члена наглядової ради «Укренерго» Юрія Бойка, зима буде, безсумнівно, важкою, питання лише в тому, наскільки. За його словами, через удари росіян Україна втратила приблизно вісім гігаватів електроенергії, що наближається до половини того, що потрібно країні у періоди пікового навантаження.

«Цей [дефіцит] можна суттєво зменшити, але не настільки, щоб його можна було скоротити вдвічі чи навіть викорінити. Тобто дефіцит в електросистемі буде, навіть якщо зима буде теплою», – каже Бойко.

Читайте також: Вперше за роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів, — Зеленський

Торік росіяни били переважно енергорозподільчою мережею, тож витрати компанії ДТЕК на ремонт і відновлення обладнання склали близько 120 мільйонів доларів. Цього разу витрати будуть вищими, оскільки тепер росіяни взялися нищити самі електростанції. 

 

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб