Україна отримала «зелене світло» для наступу на Курськ, - Politico

Від союзників

Західні союзники відреагували на розширення українського наступу.  Про це пише Politico

Це включає і Німеччину у якості союзника, який часто не хотів ризикувати провокувати російського лідера Володимира Путіна, особливо коли мова йде про надання українцям зброї, яку вони могли б використати для нападу на Росію.

Але з Берліна немає жодних «миготливих червоних вогнів» щодо вторгнення в Росію цього тижня.

«Україна має право на самооборону, закріплене в міжнародному праві, це не обмежується її власною територією», — заявили Politico  в МЗС Німеччини.

Багато політиків консервативної опозиції Німеччини ще більш рішуче підтримали український наступ — і використання німецької зброї на території Росії. Родеріх Кізеветтер, високопоставлений законодавець від Християнських демократів, сказав ЗМІ, що цілком законно завдавати ударів по «базовим зонам» у Росії зброєю, подарованою Німеччиною.

«Питання про те, чи йдеться про західну зброю, не виникає, тому що після її доставлення це українська зброя», – сказав Кізеветтер.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наразі утримується від того, щоб покинути літню відпустку, щоб сказати що-небудь про ситуацію. 

Водночас як пише видання, і Берлін, і Вашингтон змінили політику щодо ударів по російській території у травні у відповідь на російський наступ на друге в Україні місто Харків. Україна «має право, гарантоване міжнародним правом, захищатися від цих атак», – заявив тоді речник уряду Німеччини.

Схвалення Вашингтона в травні було дуже ретельно сформульованим і обмежувалося районами поблизу Харкова. 

Але зараз США не роблять великого клопоту щодо наступу. 

«Очевидно, що ми рішуче підтримуємо зусилля України щодо захисту від агресії Росії», - заявив речник Держдепу Метью Міллер у четвер, додавши: «Політика, яку ми оголосили, полягала в тому, щоб дозволити Україні відповідати на атаки, що надходять безпосередньо з-за російського кордону. І так, у районі, де вони зараз діють через російський кордон, ми бачили атаки звідти».

Читайте також: в Офісі президента прокоментували події у Курській області

«Поки що не зрозуміло, які довгострокові цілі має Україна щодо нинішнього наступу, чи зможе вона утримати захоплену територію», - резюмує видання. 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі