Україна підписала угоду про відновлення експорту зерна

Підписання відбулося у Стамбулі

Сьогодні, 22 липня, близько 17:20 год., Україна, Росія, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування експорту зерна з України через Чорне море. Про це пише «The Guardian».

Україна виключила підписання прямої угоди з росією, заявивши, що натомість обидві країни підпишуть «дзеркальні» угоди.

Церемонія підписання відбулася у Стамбулі.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, відкриваючи церемонію підписання зернової угоди подякував Туреччині та похвалив російську та українську сторони за співпрацю. Він сказав: "Сьогодні у Чорному морі є маяк. Маяк надії. Маяк можливостей. Маяк допомоги у світі, який потребує його як ніколи.

Велике спасибі представникам російської федерації та України. Ви подолали перешкоди та відклали розбіжності, щоб прокласти шлях для ініціативи, яка служитиме спільним інтересам усіх.

Сприяння добробуту людства було рушійною силою цих переговорів. Питання не полягало в тому, що добре для однієї чи іншої сторони. Основна увага була зосереджена на тому, що найважливіше для людей нашого світу.

І нехай не буде сумнівів — це угода для всього світу. Це принесе полегшення країнам, що розвиваються, на межі банкрутства, і найбільш уразливим людям, які перебувають на межі голоду, а також допоможе стабілізувати світові ціни на продовольство".

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вийшов на сцену, коли вітав присутніх у Стамбулі.

«Ми пишаємося тим, що відіграємо важливу роль в ініціативі, яка зіграє важливу роль у вирішенні глобальної продовольчої кризи, яка вже давно стоїть на порядку денному», — сказва він.

За словами представників ООН, згідно з угодою, укладеною між Києвом і Москвою:

  • Коаліція Туреччини, України і ООН контролюватиме завантаження зерна на судна в українських портах перед тим, як відправити заздалегідь запланованим маршрутом через Чорне море, яке залишається сильно замінованим українськими та російськими силами.
  • Українські лоцмани керуватимуть комерційними суднами, що перевозять зерно, для проходження замінованих ділянок навколо берегової лінії за картою безпечних каналів, наданою українською стороною.
  • Потім судна перетнуть Чорне море до турецької протоки Босфор під пильним наглядом спільного координаційного центру в Стамбулі, до складу якого входять представники ООН, України, Росії та Туреччини.
  • Кораблі, які заходять в Україну, будуть перевірятися під наглядом того ж спільного координаційного центру, щоб переконатися, що вони не перевозять зброю або предмети, які можуть бути використані для нападу на українську сторону.
  • Російська та українська сторони домовились утримуватися від нападів на будь-які комерційні судна чи порти, задіяні в ініціативі транспортування життєво необхідного зерна, тоді як спостерігачі ООН і Туреччини будуть присутні в українських портах для демаркації територій, захищених угодою.

Офіційні особи ООН заявили, що сподіваються, що попередні поставки розпочнуться вже в суботу, сподіваючись досягти довоєнного рівня експорту з трьох українських портів — показник 5 мільйонів метричних тонн зерна на місяць — впродовж декількох тижнів.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також