Україна попросила екстрадувати екс-генерала СБУ, який затриманий у Сербії

Андрій Наумов покинув Україну 23 лютого та був затриманий чотири місяці тому

ФОТО: Андрій Наумов

Україна направила Сербії запит на екстрадицію колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, який покинув Україну 23 лютого та був затриманий чотири місяці тому.

Про це повідомляє українська служба «BBC».

«Суд міста Ниш розглядає справу громадянина України Андрія Наумова на підставі запиту про екстрадицію в Україну», — йдеться у письмовій відповіді прессекретаря суду на запит «BBC».

Адвокатка Наумова Таня Савич повідомила, що на першому слуханні, яке відбулося 19 жовтня, петицію України не зачитали, а тому причина екстрадиції поки невідома. За її словами, засідання перенесли через те, що Наумов попросив надати перекладача на українську.

За даними джерел видання, запит про екстрадицію надіслали у вересні.

Андрій Наумов прийшов у СБУ невдовзі після того, як її очолив Іван Баканов у 2019 році. Згодом очолив напрямок внутрішньої безпеки відомства, в результаті чого Управління ВБ змінило статус на «Головне управління», що дало тоді його керівнику нові повноваження і вплив у службі.

Нагадаємо, Наумов виїхав з України за кілька годин до початку вторгнення російських військ у ніч проти 24 лютого. Для втечі з країни він використав кілька мікроавтобусів, навантажених готівкою та коштовностями. Автомобілі вирушили до Німеччини, де він переховувався.

7 червня Наумова затримали на прикордонному переході з Північною Македонією на півдні Сербії за підозрою у відмиванні грошей. Його затримали разом з громадянином Німеччини Александром Акстом, який в Україні внесений до санкційних списків. У машині, якою вони їхали, виявили 600 тис. євро, 125 тис. доларів та принаймні два цінні смарагди.

Зараз Держбюро розслідувань веде провадження проти Наумова за підозрою в державній зраді. До приходу в СБУ він очолював «Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження», отже, міг передати росіянам інформацію, яка дозволила їм швидко захопити ЧАЕС.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк