Україна працює над поверненням чоловіків, які незаконно виїхали за кордон, - очільник МВС

Скільки чоловіків затримують щодня на кордоні з Україною

ФОТО: ілюстративне

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що з України щодня намагаються нелегально виїхати за кордон десятки чоловіків призовного віку. Україна веде з країнами ЄС переговори щодо повернення громадян, яким це вдалося. Про це він сказав в інтервʼю «Радіо Свобода».

«Ми ведемо консультації з нашими колегами з Європейського Союзу. Звичайно що кожна країна Європейського Союзу діє за законами і за правилами Єврокомісії, тому ці переговори триватимуть і надалі – щодо можливого повернення наших громадян, якщо вони нелегально перетнули кордон», – наголосив він.

При цьому на уточнення щодо того, чи одностайна позиція ЄС не повертати цих людей в Україну, міністр відповів: «Здебільшого».

 За словами Клименка, в Україні щодня прикордонники затримують десятки людей, які намагаються незаконно перетнути український кордон у напрямку країн Євросоюзу, зокрема через ліси та річку Тису. Водночас він зауважив, що не всі чоловікі з цього числа тікають від мобілізації. 

«Ми затримуємо людей не тільки безпосередньо на кордоні, а й на блокпостах, на пунктах, які розташовані за 5-10 кілометрів від кордону. Ми говоримо, звичайно, про десятки людей кожного дня. Буває 10, буває 20, буває 30. І ми говоримо не тільки про людей, яких хочуть переплисти, наприклад, Тису, або пройти ліс, або пройти через гори. Ми говоримо і про тих людей, які на пунктах пропуску намагаються пройти по підробних документах. І це достатньо великий процент, приблизно 15% таких наших громадян (від загальної кількості втікачів закордон)», – пояснив Клименко.

Загальну кількість чоловіків призовного віку, затриманих на кордоні від початку повномасштабної війни, міністр не назвав, наголосивши, що це закрита інформація.

Читайте також: Міністр внутрішніх справ розповів чи служить його син

«Ці цифри на сьогоднішній день закриті і вони не відображають реальний стан справ, тому що тих людей, яких ми затримуємо за 15 – 20 чи навіть за 10 кілометрів від кордону, ми також в ці цифри (в загальну статистику втікачів –  »Радіо Свобода«) рахуємо», – констаував очільник МВС. 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також