Україна працює над різними можливостями відновлення експорту зернових в інші країни

Ситуація з експортом важка, але глава держави шукає методи і можливості розблокування експорту

Фото: інформативне

Україна працює над різними можливостями відновлення експорту зернових в інші країни.

Про це глава держави сказав на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон у Києві.

«Реалізація цього проекту буде місією непростою, але точно можливою. У цьому зацікавлені ми як експортери. У цьому ми зацікавлені, щоб наші фермери продовжили працювати й для наступного року, для наступного врожаю. Для цього потрібно, щоб ми експортували все це зерно, ячмінь, пшеницю, кукурудзу», — заявив Зеленський.

Глава держави нагадав, що зараз 22 млн тонн українських зернових заблоковано.

«Ще ми очікуємо близько 60 млн тонн восени. Там буде дійсно зовсім складна ситуація», — зазначив президент.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна працює на дипломатичному рівні, щоб те зерно, яке Росія вкрала в окупованих українських портах і відправила кораблі з цим зерном в інші держави, — цивілізовані держави «не забували, що вони цивілізовані та не приймали це зерно».

Україна співпрацює з організацією Об’єднаних націй, і зокрема, безпосередньо відбувається робота з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

«Дійсно ми зараз ведемо переговори з турецькою стороною і з організацією Об’єднаних Націй. Наші представники відповідальні саме за безпеку виходу з наших портів зерна. Але дуже важливий момент, щоб хтось гарантував безпеку кораблям тих чи інших держав, крім Росії, якій ми не довіряємо», — сказав президент.

Президент зазначив, що потрібно забезпечити безпеку для тих кораблів, які будуть прибувати в Україну для завантаження харчової продукції. «Саме про це зараз ведеться мова в Туреччині», — сказав Зеленський.

За словами президента, зараз ООН займає лідерську позицію в цьому питанні.

Зокрема, як підкреслив президент, схоже, що в ООН готові очолити процес.

«Українська держава не витрачає час і працює над різними шляхами, як залізничними, так і річковими шляхами, з експорту нашого зерна. І ми щодня збільшуємо цей експорт. Це не просто. Складні умови», — підкреслив лідер держави.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також