Україна прорвала першу лінію оборони ворога: успіхи ЗСУ

Що зараз відбувається на фронті

Фото ілюстративне

Українські війська рішуче прорвали першу лінію оборони рф поблизу Запоріжжя після тижнів кропіткої роботи з розмінування, і очікують швидших успіхів, оскільки вони натискатимуть на слабшу другу лінію, заявив генерал, який очолює південний контрнаступ. Про ситуацію на фронті він розповів в інтерв’ю  The Guardian

Бригадний генерал Олександр Тарнавський підрахував, що росія присвятила 60% свого часу та ресурсів будівництву першої лінії оборони і лише по 20% кожної лінії другої та третьої лінії, оскільки Москва не очікувала, що українські сили пройдуть.

«Зараз ми знаходимося між першою і другою лініями оборони», — сказав він у своєму першому після прориву інтерв’ю «Обозревателю» . За його словами, зараз українські війська висуваються з обох сторін пролому та зміцнюють свій контроль на території, захопленій під час останніх боїв.

«В центрі наступу ми завершуємо знищення підрозділів противника, які прикривають відхід російських військ за другий рубіж оборони».

Величезне мінне поле заблокувало українські війська на кілька тижнів, поки сапери повільно розчищали піший штурмовий шлях. За його словами, російські війська «просто стояли і чекали на українську армію», відбиваючи машини снарядами та безпілотниками.

Але тепер цей бар’єр подолано, росіяни були змушені до маневрів, а українці повернулися на своїх танках та іншій бронетехніці. Ознакою того, що Москва відчуває тиск, є передислокація війська на територію з лінії фронту в окупованій Україні – Херсон на заході та Лиман на північний схід – а також з території росії, сказав він.

«Противник підтягує резерви не лише з України, а й з Росії. Але рано чи пізно у росіян закінчаться всі найкращі солдати. Це дасть нам поштовх атакувати більше і швидше», – сказав Тарнавський. «Все у нас попереду».

Існували надії на подібний швидкий прогрес у літньому контрнаступі, метою якого було просування до Азовського моря, відрізання російських військ у Херсоні та окупованому Криму від інших сил і переривання їхніх ліній постачання.

Натомість наступ зупинився на місяці , втрати зростали, але лінії фронту, очевидно, залишалися нерухомими, підживлюючи невдоволення та критику в західних столицях, які надали зброю та навчали війська.

Тарнавський відмахнувся від цієї критики, сказавши, що вважає за краще оцінювати роботу після завершення, і подякував Великій Британії та іншим союзникам за їхню підтримку в підготовці та озброєнні, включно з танками Challenger, які вже діють. «Коли ми почали контрнаступ... витратили на розмінування територій більше часу, ніж очікували», — зізнався він. «На жаль, евакуація поранених була для нас складною. І це теж ускладнювало наше просування.

«На мою думку, росіяни вірили, що українці не пройдуть через цю лінію оборони. Готувалися більше року. Вони зробили все, щоб ця територія була добре підготовлена».

За його словами, російські війська закріпилися в бетонних бліндажах за протитанковими пастками та за мінним полем, насиченим вибухівкою та таким відкритим, що будь-які транспортні засоби – розмінні чи штурмові – які наближалися до цього району, піддавалися потужному обстрілу з фіксованих укріплених позицій, сказав він. . Але українці, які неодноразово дивували світ своїми успіхами проти російської військової могутності, просувалися вперед. Піхотні сили вночі вийшли на кропітку розмінування коридору, просуваючись метр за метром у темряві.

«Як тільки там з’являлася якась техніка, росіяни одразу починали її обстрілювати та знищувати. Тому розмінування проводилося тільки піхотою і тільки вночі».

Тепер, коли мінне поле було пробито, росіяни втратили значну частину своєї переваги. «Є дуже велика різниця між першою і другою лінією оборони», – сказав Тарнавський.

Друга ланка побудована не так якісно, ​​тому українці можуть їздити своїм транспортом, хоча там ще є мінні поля. Оскільки російські війська також діють у цьому районі, вони розташовані не єдиним оборонним кордоном, а фрагментами.

Відповідаючи на запитання щодо повільного прориву російських ліній під час наступу далі на схід уздовж лінії оборони противника, він сказав, що це має інші цілі, і додав, що Україна готує інші раптові наступи, щоб виснажити сили Москви.

«Щоб досягти успіху в одному напрямку, завжди потрібно вводити ворога в оману. Головна мета [наступу біля села] Велика Новосілка мала іншу мету”, – сказав Тарнавський. Він відмовився отримувати інформацію про терміни досягнення великих цілей, таких як Мелітополь або узбережжя Азовського моря, але сказав, що бої триватимуть.

Повільний військовий прогрес протягом літа підтримав політиків, які закликали до переговорів з володимиром путіним про припинення війни. 

Додамо, що цю позицію рішуче відкидають в Україні, де багато хто вважає, що лише повна поразка Росії завадить новому вторгненню; будь-яке врегулювання, яке винагородить Москву за застосування сили, дасть їй привід повторити спробу в майбутньому. «Якщо ми зупинимо наступ, ворог набере нових сил і зміцніє. Ми дійдемо до кордонів України 1991 року... Ми не хочемо бачити, як наші діти і навіть наші онуки воюють проти росіян, і хто їм зупинить? Тільки ми».

Тарнавський є командувачем Таврійського оперативно-стратегічного угруповання військ, названого на честь історичного регіону, до складу якого входив Крим, нагадування про військові зобов’язання України, які зараз загострилися втратами за останні 18 місяців.

«Чим ближче до перемоги, тим важче. чому Тому що, на жаль, ми втрачаємо найсильніших і найкращих. Тому зараз ми маємо сконцентруватися на певних напрямках і завершити роботу. Як би нам усім не було важко»,  – сказав генерал.

Генерал Тарнавський має вражаючий досвід у боях з російськими військами з моменту перетину кордону у 2022 році.

Читайте також: путін пропонує доступ до розкрадання росії всім, хто допомагатиме фінансувати війну в Україні

 У вересні минулого року він був призначений командувачем військами, які вели бої за звільнення Херсона; через два місяці місто було звільнено.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена