Україна розслідує винесення смертного вироку іноземцям псевдосудом «ДНР»

Венедіктова наголосила, що їхнє затримання має бути спрямоване лише на запобігання їх подальшій участі в бойових діях

ФОТО: Ірина Венедіктова

Україна розслідує винесення окупантами смертного вироку британцям та марокканцю псевдосудом «ДНР».

Про це повідомила генпрокурор України Ірина Венедіктова.

Відповідно до Женевських конвенцій, Ейден Еслін, Шон Піннер і Брагім Саадун користуються імунітетом комбатантів і як військовополонені не можуть бути притягнуті до відповідальності за безпосередню участь у воєнних діях.

 Вона наголосила, що їхнє затримання має бути спрямоване лише на запобігання їх подальшій участі в бойових діях.

«Крім того, жоден військовополонений не може бути засуджений без можливості захисту і без допомоги кваліфікованого адвоката або захисника. Це основний принцип права на справедливий суд, яке діє як у мирний, так і в воєнний час. Більше того, у сучасному європейському просторі смертна кара розглядається як неприйнятна форма покарання, несумісна з основними правами, правом на життя та правом не піддаватися жорстокому, нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню», - підкреслила генпрокурор.

Як Венедіктова зазначила, фальшивий вирок Есліну, Піннеру та Саадуну - це «ніщо інше, як порушення та знущання над передбаченими міжнародним гуманітарним правом та міжнародним правом прав людини зобов’язаннями Росії як окупаційної держави».

«Росія вкотре демонструє свою відчуженість від системи, заснованої на правилах, і кричуще нехтування самою основою верховенства права. Україна вже розпочала досудове розслідування за цим фактом і вживатиме всіх необхідних заходів для того, щоб усі, хто був причетний до цих протиправних дій, були притягнуті до відповідальності за них», - додала Венедіктова.

Нагадаємо, що у «ДНР» засудили до страти трьох іноземців, які воювали за Україну.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також