Україна увійде в опалювальний сезон без необхідної кількості газу

У разі потреби, Україна зможе імпортувати газ навіть узимку, хоча це може бути дуже дорого

«Нафтогаз» навряд чи зможе виконати завдання уряду накопичити до зими у підземних сховищах 19 млрд кубометрів газу. Серед причин — висока ціна та «купа грошей, які потрібні для фінансування такого імпорту».

Про це в інтерв’ю для «НВ» розповів голова правління компанії Юрій Вітренко.

Він зазначив: зараз в українських сховищах перебуває лише 12,3 млрд кубометрів. У зв’язку з чим до опалювального сезону Україні доведеться імпортувати 4,5 млрд кубометрів газу — адже внутрішній видобуток забезпечить лише близько 1 млрд кубометрів на місяць.

«До опалювального сезону мало реально закачати загалом ці 19 млрд кубометрів газу — через величезну ціну і купу грошей, які потрібні для фінансування такого імпорту. І вже є технологічні обмеження щодо того, скільки газу на добу можна імпортувати і скільки закачувати. Теоретична можливість є, практичної — немає», — сказав Вітренко.

При цьому він висловив упевненість, що менша від запланованої кількості газу в сховищах напередодні опалювального сезону не буде критичною. Адже «важливо, щоб ці додаткові 4–6 млрд кубометрів були доступні під час сезону».

«Мати багато газу у сховищах — не панацея, тому що є обмежена пропускна здатність підйому газу зі сховищ. Для нас краще, щоб узимку газ заходив трубою – це набагато ефективніше», — підкреслив глава «Нафтогазу», зазначивши: у разі потреби, Україна зможе імпортувати газ навіть узимку. Хоча, визнав він, це може бути дуже дорого.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі