Україна виплатить 12 тисяч євро в’язню, якого побили під час евакуації з колонії на Львівщині

ЄСПЛ виніс рішення у справі

Сокальська виправна колонія суворого режиму №47. Фото: krystynopol.infо

Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі “Мушинський проти України” та зобов’язав український уряд виплатити заявнику, якого побили під час евакуації з колонії на Львівщині у 2012 році, 12 тисяч євро компенсації,  повідомляє «ZMINA».

Пожежа у Сокальскій виправній колонії суворого режиму № 47, що знаходиться на березі річки Західний Буг у селищі Жвирка на Львівщині, спалахнула 27 березня близько 15 години. Колонія раніше була місцем паломництва до ікони Сокальської Богоматері, однак радянська влада перетворила келії монахів на камери.

Полум’я, яке рятувальникам вдалось загасити лише під вечір, перекинулося на житлові будівлі, де тримали довічно позбавлених волі, серед яких був й постраждалий заявник. 

Адміністрація установи вирішила провести евакуацію в’язнів, однак, за словами правозахисників, здійснювали її варварськими методами — людей жорстоко побили.

“Побиття було масовим та безпідставним. Навіть самі потерпілі не могли пояснити, через що їх так лупцювали. Адже вони не підпалювали будівлю установи та не вчиняли бунт. Однак майже всі отримали тілесні ушкодження”, — кажуть вони. 

У пов’язаних з пожежою публікації десятирічної давнини можна знайти слова тодішньої речниці обласного управління міліції Світлани Добровольської, яка запевняла, що евакуація пройшла без жодних інцидентів. 

“Під час пожежі у Сокальській виправній колонії ніхто з в’язнів не втік. Не було жодних інцидентів і під час конвоювання засуджених до інших установ”, — казала посадовиця.

Ув’язнений Мушинський внаслідок евакуації опинився у Львівській багатопрофільній лікарні. Там він загоїв тілесні ушкодження, однак зафіксувати їх належним чином не зміг. Захисники чоловіка кажуть, що тюремні медики допомагали своїм колегам уникнути відповідальності.

У ЄСПЛ довести наявність жорстокого поводження за майже повної відсутності медичних доказів було складно, а тому довелося звертатися до інших постраждалих. Вони дали свідчення про те, що бачили того дня. За словами правозахисників, саме це врятувало справу. 

Цього року через повномасштабне вторгнення росії в Україні евакуювали 10 установ виконання покарань. Міністерство юстиції звітувало, що евакуація пройшла успішно, але правозахисники розповідали про проблеми і називали ситуацію з колоніями на новоокупованих росіянами територіях трагічною, зокрема на Херсонщині. 

Також під час евакуацій з Оріхівської виправної колонії № 88 у Запорізькій області до Кропивницької виправної колонії № 6 майже чотири сотні ув’язнених жорстоко побили та катували. Ці факти зафіксував представник Уповноваженої Верховної Ради з прав людини й помічник народного депутата Костянтина Касая Сергій Зуйков.

Наслідки пожежі. Фото: krystynopol.infо

Тліючий силует Сокальської виправної колонії суворого режиму № 47. Фото: krystynopol.infо

Як повідомлялося, в’язні-переселенці влаштували бунт і підпалили приміщення у виправній колонії на Рівненщині.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий