Україна вперше в історії отримала «Оскар» (ВІДЕО)

За фільм про Маріуполь

Кінострічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримала «Оскар» як найкращий документальний фільм, оголосили на 96-ій церемонії вручення премії. Це перший «Оскар» в історії України. Про це інформує forbes.ua

 У категорії «Найкращий документальний фільм» нагороду виборов фільм українського режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».

«Це перший «Оскар» в історії України. Це честь для мене. Але, мабуть, я буду першим режисером на цій сцені, хто скаже: я не хотів знімати цей фільм. Я б хотів мати можливість обміняти цей «Оскар» на те, щоб Росія ніколи не напала на Україну, не окупувала наші міста. Я не можу змінити історію, минуле. Але усі разом ми можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди з Маріуполя та всі, хто віддав життя на війні, ніколи не були забуті», – сказав Чернов, отримуючи нагороду.

Фільм Чернова показує перші дні російської облоги Маріуполя. Разом із режисером над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. За роботу в Маріуполі всі троє отримали Пулітцерівську премію. Степаненко – учасниця списку Forbes «30 до 30».

У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок журналістів Accosiated Press з оточеного росіянами міста.

Переглянути можна тут: 

У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок журналістів Accosiated Press з оточеного росіянами міста.

Також у лютому 2024 року стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова перемогла у номінації «Найкращий документальний фільм» премії BAFTA.

Читайте також: Фільм про 10-річного хлопчика з Донбасу отримав престижну премію

Отримуючи премію, режисер заявив, що хоче привернути увагу не до себе, а до подій в Україні. 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена