Україна вступає в зиму з розбитою енергосистемою

В України не було достатньо ані грошей, ані часу, щоб завершити підготовку до зими

Цієї зими Україна зіштовхнеться з тривалими відключеннями електроенергії, оскільки вступає в зиму наша країна з розбитою енергосистемою. Про це повідомляє видання Reuters.

У виданні наголошують, що в України не було достатньо ані грошей, ані часу, щоб завершити підготовку до зими.

«Тисячі інженерів працювали протягом літніх місяців, щоб відремонтувати зламане обладнання, а удосконалений протиповітряний захист повинен зменшити вплив ракетних атак», - написали в агентстві.

Це означає «ще більше довгих ночей без світла, тепла та води для мільйонів українців та ще більше страждань для бізнесу та економіки загалом».

Керівник енергетичної групи у відділі розширення Європейського Союзу Маркус Ліппольд ставить питання, чи вдалось українцям зміцнити енергетичну інфраструктуру та чи зараз країна перебуває в кращому стані.

«Чи ми в кращому становищі, ніж минулої зими? Я так не думаю. Це були великі зусилля, вони були успішними, але їх потрібно продовжувати», - сказав Маркус Ліппольд.

Видання Reuters також посилається й на звіт ООН в червні, де зазначалось, що українська потужність до виробництва електроенергії знизилась вдвічі порівняно з 2021-м роком. Загалом вироблялось 37 гігаватів, а росіяни знищили чи пошкодили 19 ГВт. У Київській школі економіки оцінили збитки станом на червень у 8,8 млрд доларів. Журналісти додали, що з жовтня 2022 року по березень 2023 пересічні українці жили без світла сумарно близько 35 днів.

Міністерство енергетики України повідомляло, що справи з ремонтом йдуть непогано. Енергетикам навіть вдалось раніше запланованого терміну відремонтували енергоблок на одній з українських ТЕС. Ремонт корпусу завершився, і це додало до енергосистеми додаткові 100 МВт потужності.

Читайте також в рф можуть скоро з'явитися балістичні ракети «Fateh-110» та «Zolfaghar».

Зі свого боку, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль казав, що Україна загалом готова на 80% до прийдешнього опалювального сезону. За його словами,  газу та вугілля накопичено достатньо. Також він додав, що вдалось відновити більшість пошкоджених об’єктів енергетики. Також в уряді працюють над тим, аби збільшити імпорт та експорт електроенергії з Євросоюзу, і це може бути додатковим резервом на крайній випадок. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також