Україна виграла в Росії апеляцію в СОТ щодо експорту вагонів — ЗМІ

32796-1_large
32796-1_large

Апеляційний орган Світової організації торгівлі задовольнив скаргу України на програне рішення у справі, що стосується введеної РФ заборони на експорт українських вагонів і залізничного обладнання.

Про це повідомляє «Європейська правда», з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що рішення по апеляції на користь України буде офіційно опубліковано у вівторок ввечері.

У серпні 2018 року, Україна оскаржила рішення СОТ щодо обмеження на поставки до Росії вагонів і стрілочних переводів.

Україна подала позов до СОТ у 2015 році. За даними Уряду, в результаті російських обмежень український експорт залізничної продукції в РФ з 2012 по 2016 роки скоротився більш ніж у 20 разів — з 2,6 млрд доларів до 95 млн доларів.

У межах справи Україна доводила, що призупинення дії сертифікатів відповідності та неприйняття до розгляду заявки на проведення сертифікації призвело до дискримінації, невиправданих перешкод у торгівлі та недотримання встановленої процедури оцінки відповідності товару.

Група експертів підтвердила, що Росія порушила свої зобов’язання стосовно невизнання сертифікатів, виданих українським виробникам в інших країнах Митного союзу, що це, у свою чергу, створює переваги для національних виробників.

Водночас, група експертів не підтвердила існування систематичного обмеження імпорту з боку Росії, посилаючись на те, що впродовж певного періоду часу (квітень 2014 — грудень 2016) ситуація в Україні в частині безпеки була непорівняною із ситуацією в інших країнах. Україна з цим рішенням не погодилася і оскаржила його.

varta1.com.ua: Новини