Україна завершила ліквідацію наслідків підриву Каховської ГЕС

Спалахів інфекційних хвороб, зокрема холери, вдалося уникнути

ФОТО: ілюстративне

Основний етап ліквідації катастрофи на Каховській ГЕС завершився 30 серпня. Штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації наразі завершив роботу, далі контролювати ситуацію будуть екстрені служби за своїми напрямами. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

За словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, спалахів інфекційних хвороб, зокрема холери, вдалося уникнути.

«Завдяки злагодженій роботі спеціалістів Центрів контролю та профілактики хвороб та медиків, екстрених служб та оперативному обміну інформацією з органами місцевого самоврядування і тому, що люди дослухались до обмежень та рекомендацій, вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб», – зазначив він.

За словами головного санлікаря, на постраждалих територіях було розгорнуто три інфекційні хаби. На холеру обстежили понад три тисячі людей з гострою кишковою інфекцією, однак у жодному з цих випадків холери не виявили.

Загалом, якщо у перші дні після затоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС за бактеріологічними показниками невідповідність санітарним нормам сягала 35%, то зараз рівень забруднення водойм знизився до відхилення у 10% в окремих точках моніторингу. Водночас моніторинг морської та річкової води з поверхневих водойм продовжуватиметься й надалі.

«У разі фіксації відхилень чи невідповідності санітарно-гігієнічним нормам Центри контролю та профілактики хвороб інформуватимуть органи місцевого самоврядування та громади щодо можливих ризиків», – повідомив Кузін.

Читайте також: раніше в Офісі президента показали, що залишилося від Каховського водосховища (ВІДЕО).

Також, з липня на територіях постраждалих громад, де вода повністю відступила, а земля підсохла, фахівці дослідили понад 100 проб ґрунту на територіях Миколаївської та Херсонської областей, що зазнали затоплення.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк