Українці почали купувати судимість аби уникнути мобілізації

Військовозобов'язаний дав судді чималий хабар, щоб його засудили за ДТП

Фото ілюстративне з відкритих джерел

В Україні на тлі чергової хвилі мобілізації військовозобов'язані громадяни вигадують різні способи ухиляння від служби в армії.

Як повідомляє «Апостроф»,  про один з таких випадків розповів голова Всеукраїнської організації захисту прав споживачів фінансових та банківських послуг Олексій Лупоносов.

За його словами, громадянин для уникнення мобілізації, сфабрикував дорожньо-транспортну пригоду та домігся у суді умовного терміну.

Так, українець призовного віку, змовившись із жінкою, оформив фіктивну ДТП. Під час аварії він нібито збив її автомобілем.

Читайте також: п’яний водій зі Львівщини запропонував хабар поліцейським.

Судді дав хабар за прохання засудити до трьох років умовно з випробувальним терміном 1,5 року. Це обійшлося чоловікові у 10 тисяч доларів.

Довідково. Згідно абзацу 14 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації  інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках. До таких осіб, як правило, відносяться , зокрема ті хто був виключений з військового обліку.

Отже, якщо особа має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, то вона підлягаєте виключенню з військового обліку.

Якщо вона отримала повістку, то така особа має прийти до військкомату та мати при собі документи, які підтверджують судимість. Це можуть бути:

копія вироку суду;

довідка про наявність судимості;

повний витяг про притягнення до кримінальної відповідальності;

наявність судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України;

довідка про звільнення з місць позбавлення волі.

Додатково при собі необхідно мати паспорт та військово-облікові документи. Під час уточнення даних у військкоматі необхідно повідомити про наявність цієї обставини,  написати заяву про виключення з військового обліку та додати до неї  зазначені документи.

Після розгляду заяви та документів, таку особу виключають з військового обліку та зроблять відповідну відмітку у військовому квитку.

 

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий