Українська компанія дистанційно заблокувала сільськогосподарську техніку, яку викрали росіяни

Росіяни не можуть навіть увімкнути техніку

Російські війська в окупованому місті Мелітополь викрали все обладнання з компанії-дилера сільськогосподарського обладнання та відправили його до Чечні. Про це пише «CNN».

Але проїхавши понад 700 миль, злодії не змогли використовувати будь-яке обладнання, оскільки воно було заблоковано віддалено.

За останні декілька тижнів надходить дедалі більше повідомлень про крадіжки російськими військами сільськогосподарського обладнання, зерна та навіть будівельних матеріалів — окрім масового пограбування житлових будинків. Але вивезення цінного сільськогосподарського обладнання з дилерського центру «John Deere» у Мелітополі говорить про все більш організовану операцію, яка навіть використовує російський військовий транспорт як частину пограбування.

Обладнання було вилучено з дилерського центру «Агротеку» в Мелітополі, який з початку березня окупований російськими військами. Загалом він оцінюється майже в 5 мільйонів доларів. Лише зернозбиральні комбайни коштують 300 000 доларів кожен.

Процес крадіжки розпочався із вилучення двох зернозбиральних комбайнів, трактора та сівалки. Впродовж наступних декількох тижнів було вкрадено все інше: усі 27 одиниць сільськогосподарської техніки.

Частину техніки було доставлено до сусіднього села, але частина вирушила в тривалу подорож до Чечні, що за 700 миль. Витонченість техніки, яка оснащена GPS, означала, що її рух можна було відстежувати. Востаннє його відстежили біля села Захан Юрт, у Чечні.

Обладнанням, яке переправляють до Чечні, у тому числі зернозбиральні комбайни, також можна керувати дистанційно.

«Коли загарбники загнали вкрадені комбайни до Чечні, вони зрозуміли, що навіть не можуть їх увімкнути, бо комбайни були заблоковані дистанційно», — розповіли в компанії.

Зараз, схоже, техніка стоїть на фермі поблизу Грозного. Але в компанії зазначили, що «здається, викрадачі знайшли в Росії консультантів, які намагаються обійти охорону».

«Навіть якщо вони продадуть комбайни на запчастини, то зароблять», — сказали в компанії.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також