Українська контррозвідка затримала високопосадового агента ГРУ

5da621d79561ec0fce1348726c56b70e
5da621d79561ec0fce1348726c56b70e

Українська контррозвідка викрила ретельно законспірованого агента ГРУ, колишнього високопоставленого офіцера, який три роки працював на ворога. Ворожий агент під позивним «Сократ» сподівається на обмін. Про це повідомляє «ТСН».


Журналістам вдалося сконтактуватися з обвинуваченим Сергієм Лазаревим. Дзвонити з в’язниці заборонено. Але це особливий в’язень. І його доля залежить від одного дзвінка. У Росію. Звичайно, подальша доля цього старого мало цікавить його кураторів. Агент за ґратами —  відпрацьований матеріал. Та професійна пам’ять цієї людини — ще має цінність для росіян. 


Ще нещодавно чоловік був поважним полковником українських військово-повітряних сил. Аби просити про обмін, він телефонує офіцеру російської військової розвідки Денису Юшину. Хлопцю з тієї самої контори, до якої належать сумнозвісні любителі солсберецьких шпилів — Петров і Боширов.


Сергій Лазарєв зробив блискучу кар’єру. Свого часу у міністерстві оборони він відповідав за облік усієї техніки в Збройних Силах. Мав кабінет на головному авіаремонтному заводі країни.


Щиро зізнається — Україну сприймав лише у вигляді філіалу Росії. Жаліється, що українізація викликала в нього просто фізичне відторгнення. 


«Неприємно. Українською мовою все. Російською говориш, підозріло на тебе дивляться. Мені було некомфортно, і я сам шукав шляхи, виходи і способи передачі інформації», — розповідає він.


І знайшов. У Росії, у прикордонному містечку Шебекіно, у будинку рідної сестри, він і зустрівся з майбутнім куратором Денисом, офіцером російської військової розвідки. Росіян цікавили секрети української військової авіації, а зраднику було достатньо російської пенсії.


Він зрозумів, що бажає більшого.  І почав готувати запасний аеродром. Тож обміняв військові таємниці на посвідку проживання в Росії. І отримав гучний позивний — «Сократ».


Три роки поспіль «Сократ» «зливав» росіянам дані про українські літаки. Який масив інформації перекочував через нього у Росію достеменно невідомо. Проколовся «Сократ», коли почав цікавитись авіабазою під Києвом, і подзвонив старим друзям. 


Російська розвідка хотіла отримати через агента «Сократа» один з найпопулярніших безпілотників на фронті. Нібито простісіньке крило. Але чомусь воно дуже цікавить росіян. Кілька разів такі безпілотники виявляли надсучасну російську техніку на окупованому Донбасі. І допомагали знищити її.


«Російську розвідку могло зацікавити те, які апарати ми можемо будувати або які світові технології ми могли запозичити», — вважає випробувач безпілотних літальних апаратів Ярослав Тропінов.


Операція «Сократа» провалилась. Її фінал — тут, у Лук’янівському СІЗО. Тепер найбільша мрія агента — потрапити у список на обмін. Його куратор Денис обрубав контакти з агентом. Але залишився ще один канал зв’язку. Сестра в Росії, через яку три роки тому Лазарєва завербували російська розвідка.


Безпілотник до Росії мав доправити не агент «Сократ», а зовсім інша людина. Яка саме, ми поки не знаємо. Так що шпигунська історія триває. І, сподіваюсь, вдало сяде не тільки наш безпілотник, а й — зовсім скоро — той, хто мав його викрасти. 

varta1.com.ua: Новини