Українські діти воюють у складі збройних формувань Росії на Сході України

2021-05-13_132955
2021-05-13_132955

Із 2014 року незаконні збройні формування Донеччини та Луганщини вербують та залучають дітей до складу збройних формувань РФ. Вони також беруть участь і в бойових діях проти України.

Як повідомляє «ZMINA», про це поінформував заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

Заступник генпрокурора назвав цей злочин “серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права”. За його словами, країна-окупант через підконтрольні адміністрації фінансово підтримує військові табори й псевдопатріотичні клуби.

“Дітей тут готують до бойових дій і нав’язують їм ідеологію сепаратизму і “русского мира”, в їх несформовані дитячі голови закладається ненависть до України”, — розповів Мамедов.

Він повідомив, що українські слідчі в межах кримінального провадження лише на тимчасово окупованій території Донеччини встановили понад десять так званих “військово-патріотичних клубів”. Серед них — “Молода гвардія Донбасу”, “Амазонки”, де задіяні й дівчатка, “Патріот” у Горлівці й Макіївці, “Бастіон”, “Степові вовки”.

Також правоохоронці встановили вже двох організаторів цих злочинів.

“Одному з них — організатору й ідеологу “Амазонок”, яка працює на базі Горлівської загальноосвітньої школи, оголошено про підозру за фактами створення не передбачених законом збройних формувань, порушення законів і звичаїв війни, а також залучення неповнолітніх у злочинну діяльність. До речі, встановлено, що і на окупованій території Луганської області створили військовий табір “Амазонки”, — розповів Мамедов.

Водночас він додав, що на окупованій частині Луганщини ідеологія “незалежності” псевдореспублік підтримується і у ВПК “Доброволець”, “Редут”, таборі Луганського козачого кадетського корпусу ім. маршала авіації Єфімова.

“За весь період збройного конфлікту засуджено 54 неповнолітніх громадянина України за участь у незаконних збройних формуваннях РФ. Частина з них проходила навчання в таких ВПК, які у 2014–2015 роках виникали стихійно, а пізніше вже почали працювати централізовано”, — сказав заступник генпрокурора.

Він нагадав, що, згідно зі ст. 4 Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах, держави-учасники повинні забезпечувати неучасть у військових діях дітей. Цей документ ратифікували як Україна, так і Російська Федерація.

“Ми кваліфікуємо такі дії окупанта і їх пособників, як воєнний злочин, а неповнолітніх, втягнутих у збройний конфлікт, — жертвами”, — додав він.

varta1.com.ua: Новини