Український аналог «шахеда»: запущено серійне виробництво дронів-камікадзе з дальністю польоту до 1000 км

Про це розповів директор Укроборонопрому

Фото ілюстративне

В Україні запустили серійне виробництво дронів-камікадзе з дальністю польоту до 1000 км. Нові українські безпілотники вже замовляють Сили оборони для своїх операцій, і вони є не лише аналогом «шахеда», але за деякими харакреристиками навіть перевершили іранську розробку. Про це розповів  гендиректор «Укроборонпрому» Герман Сметанін в інтерв’ю «Економічна правда»

Е.П Раніше повідомлялося, що «Укроборонпром» розробляє безпілотник-камікадзе, який здатен літати на 1000 кілометрів. Є навіть дані, що він десь уже літав і вибухав. Але інформації настільки мало, що люди почали сумніватись в його існуванні. Скажіть, чи виробляється цей безпілотник серійно?

Г.С— Виробляється. Зокрема у кооперації з іноземними партнерами. Де саме я розповідати не буду з міркувань безпеки. Головне, що вони літають і вибухають, а Сили оборони їх замовляють. Це ж чудово!

Е.ПЦе аналог іранських «шахедів»?

Г.С— В Україні багато державних та приватних виробників. У нас є аналог «шахеда», а є і більш потужні моделі, бо «шахеди» так далеко не літають. Ми зараз зосередились на виробництві більш складних та дорогих проєктів з високими характеристиками.

Е.П— Який рекорд за дальністю бойового вильоту серед ваших безпілотників?

Г.С— Приблизно 1000 кілометрів.

Е.ПВи освоїли виробництво маленьких FPV-дронів?

Г.С— FPV-дронів зараз потрібно дуже багато. Ми допомагаємо приватним фірмам масштабувати їхні розробки. Підписали ліцензійні угоди з трьома великими компаніями на виробництво їхніх моделей. У нас є люди, приміщення, нам завозять компоненти і ми виробляємо. Ми допомагаємо масштабувати розробки всім, хто до нас звертається.

Герман Сметанін у червні став генеральним директором «Укроборонпрому», замінивши Юрія Гусєва

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена