Український омбудсмен заявив, що мобілізація осіб з інвалідністю третьої групи є порушенням Конституції (ВІДЕО)

Лубинець розповів, які пункти в законопроекті про мобілізацію порушують права людини

Ілюстрація: Інформатор

Український омбудсмен Дмитро Лубинець розповів, які пункти в урядовому законопроекті про мобілізацію, який Кабмін 14 грудня відправив на доопрацювання, можуть обмежувати права людини.

Як повідомляє УНІАН, за його словами, прямі порушення Конституції стосуються того, що в запропонованій редакції законопроекту додаються додаткові повноваження ТЦК.

Лубинець зазначає, що ТЦК - це військові підрозділи, а згідно з нормами Конституції України, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений військовий статус.

«Якщо у нас всі бачать проблеми щодо діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, — це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові», - підкреслив омбудсмен.

Друге порушення стосується норми про те, що керівник ТЦК своїм рішенням може впливати на те, чи буде громадянин України розпоряджатися своїм майном в повному обсязі чи ні.

«Це нонсенс, коли військовий приймає рішення, що хтось не може продати свою квартиру. Для цього, знову ж таки, є відповідні органи виконавчої влади», - зазначив Лубінець.

Третє застереження омбудсмена стосувалося осіб з інвалідністю третьої групи, яких законопроект пропонує залучати до армії. Він зазначив, що ця норма обґрунтовувалася тим, що дуже багато громадян України скористалися незаконним правом і через корупційну складову отримали довідку про те, що вони інваліди третьої групи.

Водночас, він нагадав, що є окрема Конвенція ООН і окреме законодавство, яке це регулює.

Читайте також: з’явилося роз’яснення, чи потрібно під час загальної мобілізації виключеному з військового обліку знову проходити ВЛК.

«Ви не можете просто взяти і порушити наші міжнародні зобов'язання», - підкреслив омбудсмен.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також