Український уряд хоче прирівняти електронні сигарети до звичайних (відео)

9291990096197640360no
9291990096197640360no

Уряд має намір прирівняти електронні цигарки та новітні тютюнові вироби до звичайних. А саме — суворіше врегульовувати використання електронних засобів для куріння, навіть тих, що не містять тютюну. Дотепер електронні цигарки не розглядалися в законодавстві як шкідливі й продавалися навіть дітям. Про це йдеться в сюжеті програми «ТСН.19:30».

Насправді, за законом, електронні сигарети вже не можна використовувати, де заманеться. Зокрема, заборонено курити звичайні цигарки, електронні сигарети, кальян у всіх закладах харчування, навчальних, спортивних закладах, будівлях держструктур, офісних приміщеннях, готелях, аеропортах, вокзалах. Можна — лише у спеціально відведених місцях.

Проте це поки що все, що законодавчо об’єднує тютюнові та електронні цигарки. На вейпах — нема страшних картинок на упаковках, і негативної реклами з приміткою, що це шкодить здоров’ю також нема.

У законодавстві не існує заборони щодо продажу електронних цигарок дітям. Більше того, не продати їм — це є порушенням. Тому відсутність законодавчого регулювання електронних цигарок призвела до того, що їх масово курять діти. За дослідженнями організації охорони здоров’я, в Україні понад 200 тисяч дітей, віком від 12–15 років постійно курять електронні сигарети.

До списку Кабміну потрапили і електронні цигарки, і тютюнові вироби для електричного нагрівання, і взагалі все, що куриться. Тому, якщо Верховна Рада ухвалить такий законопроєкт, поблажок курцям не буде. Будуть штрафувати як за звичайну цигарку. Наразі, це від 50 до 170 гривень за перше порушення і до 340 гривень — за повторне.

Ресторатори не в захваті, але вже готові зганяти всіх курців у спеціально відведені місця.

У більшості країн Європи така норма діє ще від 2014 року.

varta1.com.ua: Новини