Українців планують законодавчо зобов’язати утримувати непрацездатних батьків

250432
250432

Міністерство соціальної політики України планує узаконити суму, яку зобов’язані будуть витрачати на літніх людей опікуни, які уклали з ними договір довічного утримання. Про це повідомляє сайт «Сьогодні».

Раніше турбота про літніх непрацездатних батьків була моральним обов’язком. Але тепер її також буде регламентувати законопроєкт, що знаходиться на стадії громадського обговорення.

На практиці закон про допомогу літнім батькам або іншим родичам часто ігнорують. Покарання за це немає, а люди похилого віку змушені користуватися допомогою державним коштом.

За законопроєктом, витрати, які несе держбюджет на утримання літніх людей, лягає саме на плечі родичів. Їм доведеться оплачувати всі соціальні витрати, які раніше несла держава — за послуги соцпрацівника або ж за утримання в спецустанові, і т. д. В іншому випадку держава може вимагати відшкодування витрат через суд.

Схожі зобов’язання накладаються на опікунів, які укладають з самотньою літньою людиною договір довічного утримання за право успадкувати його житло або інше майно. В іншому випадку опікунів позбавлять права на майно і воно відійде державі.

Законопроєкт вимагає забезпечити всі види догляду, які зобов’язаний надавати опікун: на утримання, догляд, лікування та поховання. Мінімальна сума забезпечення — два прожиткових мінімуми.

Також органи соціальної опіки стежитимуть за якістю надаваних послуг — і за тим, щоб опікуваних не позбавили майна.

varta1.com.ua: Новини