Українцям порадили, що взяти із собою і як діяти на випадок евакуації

2021-12-22-122442
2021-12-22-122442

Сьогодні одна з головних тем — можливе вторгнення російських військ на неокуповану територію України. Наприкінці жовтня «The Washington Post» повідомили, що Росія нарощує війська біля кордонів України. 

Чергове вторгнення може статися наприкінці січня — на початку лютого, за словами начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова. 

Новини про ймовірний наступ РФ викликають страх і паніку. Проте ветеран та воєнний кореспондент телеканалу «ДОМ» Олександр Махов і співзасновник благодійного фонду «Восток-SOS» Костянтин Рєуцький запевняють: паніка лише нашкодить.

Найважливіше зараз — зберігати спокій і витримати баланс — не накручувати себе, але розуміти прості алгоритми, як діяти у разі небезпеки. Якщо Росія все ж вирішить завдати удару, нервові зриви врятувати себе та сім’ю навряд чи допоможуть. Вони поділилися дієвими порадами, як підготувати себе, речі та продукти на випадок проголошення воєнного стану.

Підготуйте не тільки продукти, але й себе

«Перш ніж панічно бігти в магазин за гречкою та сіллю, сядьте та подумайте про те, що робитимете у разі проголошення воєнного стану. Можливо, ви підете воювати, волонтерити, працюватимете медиком чи висвітлюватимете події як журналіст. Також є варіанти залишитися вдома або покинути домівку та перевезти родину до родичів в інший регіон чи країну. Це важливо, адже від цього залежить, чи потрібно вам взагалі робити продовольчі запаси», — радить Олександр Махов.

«Треба подбати про все, що може бути вам необхідним. Якщо люди не відчувають у собі силу чинити опір і планують евакуюватися — заздалегідь подумати про шляхи евакуації. Якщо планують їхати за кордон — упевнитися, що мають чинний біометричний паспорт або візи. Якщо планують їхати машиною — треба, щоби машини були в хорошому технічному стані. Потрібен запас пального, бо під час війни можуть бути проблеми з цим», — пояснює Костянтин.

Подбайте про документи

Олександр знає, як це — опинитися в ситуації, коли на території рідного міста починається війна. Свого часу він пережив це в Луганську. Коли пройшов референдум про статус Криму та почалися сепаратистські рухи в місті, він не пішов купувати макарони та цукор. Найперше подбав про документи. Адже розумів, що у такій ситуації є висока ймовірність проблем з роботою держустанов.

«Мав відкритий ФОП, тому поки все працювало, вирішив його закрити. Це позбавило мене купи проблем у майбутньому. Отже, перш ніж переживати про харчі, подумайте про стан своїх документів. Зберіть їх докупи і тримайте в одному місці, щоб у разі нагальної потреби не витрачати час на їхні пошуки. Раджу тримати документи у вакуумних пакетах, щоб їм не загрожувала волога чи рідина», — радить Махов.

Дізнайтеся, як скласти «тривожну валізку»

«На випадок термінової евакуації підхід »вивести все, що нам дороге« — не працює. Особливо коли немає власного транспорту. Втім, якщо навіть виїжджаєте на власному транспорті, ще невідомо, куди доїдете. Тому треба скласти найнеобхідніші речі, які знадобляться у дорозі, і які можете нести в руках чи наплічнику», — пояснює Рєуцький.

З власного досвіду обидва експерти радять підготувати похідний рюкзак з усіма документами, аптечкою, змінною білизною, засобами індивідуальної гігієни, їжею та готівкою.

Олександр також рекомендує подбати про необхідні приладдя:

Мультитул або швейцарський ніж, де є і відкривачка, і ножиці, і ножик.

Столові прибори. Придбайте гумові набори для походу. Зазвичай вони включають тарілку, ложку та чашку. Вони легко складаються, тому не займають багато місця.

Ліхтарик із запасними батарейками чи акумулятором.

Заряджений павербанк (якщо родина велика, бажано декілька). Це допоможе залишатися на зв’язку.

Трійник. Наприклад, якщо вам доведеться залишити домівку, у найближчому пункті з електрикою ви зможете підзарядити одразу і ліхтарик, і павербанк, і телефон або розділити цю розкіш з іншими.

Намет, спальник та каремат. Цей стандартний набір для походу дозволить вам переночувати у будь-якому місці, якщо доведеться залишити житло.

Підготуйте аптечку

Вам обов’язково знадобляться:


  • бинт марлевий;

  • бинт для фіксації;

  • жгут;

  • кровоспинні засоби;

  • пластирі;

  • засоби від розтягнення м’язів;

  • декілька пар рукавичок;

  • антисептики;

  • ножиці.


Придбайте необхідні продукти

Махов каже, що головні критерії: тривалий термін придатності, легка вага, необ’ємне пакування, легкість у приготуванні та поживність. Тобто ви можете взяти з собою:

  • крупи (гречка, вівсянка, кукурудзяна каша, булгур). Олександр радить запастись кус-кусом, адже його можна залити окропом на дві хвилини і їсти. Придивіться до круп, які продаються в пакетиках на дві порції. Так вам легше буде розрахувати їхню кількість;

  • макарони;

  • пюре швидкого приготування. Від цільної картоплі слід відмовитися. По-перше, вона важка та об’ємна. По-друге, потребує багато води та газу для приготування. З побутовими зручностями можуть бути проблеми у разі проголошення воєнного стану;

  • сублімована їжа, яка зазвичай продається для мандрівників. Це готові страви в пакетиках, які можна залити окропом на 3–10 хв та споживати. Наприклад, можна придбати сублімований борщ або омлет;

  • тушкованка. Олександр не радить запасатися тушкованкою, яка продається в скляних банках чи бляшанках. Зараз є зручні тушкованки в пакетиках, які не займають багато місця та не додають ваги рюкзаку.

  • злакові батончики. Вони мають тривалий термін придатності та не потребують особливих умов зберігання.

  • горішки та насіння. Навіть якщо у вас закінчиться їжа, горішки та насіння — поживні продукти з високим вмістом жирів. Вони допоможуть позбутися голоду;

  • сухофрукти та сушені овочі — заміна свіжим. Вони не займають багато місця і мають тривалий термін придатності;

  • чай та кава;

  • сіль та цукор. Не пачки, а невеличкі пакети. Не забувайте, що зазвичай однієї кілограмової пачки цукру вистачає надовго. Тому візьміть цукор та сіль з розрахунком на тиждень.


Врахуйте непередбачувані ситуації

Під час воєнного стану можуть бути проблеми з електрикою, газом та водопостачанням. Про це все слід подбати заздалегідь.

«Можна придбати туристичні газові пальники. Ціна — від 500 до 3 000 грн. Зазвичай вони мають маленькі газові балони, якими також слід запастися заздалегідь. Такий пальник допоможе зварити крупи, макарони, окріп чи навіть щось посмажити», — радить Олександр.

Щоби води було вдосталь, запасіться п’ятилітровими баклажками води заздалегідь.

«Також раджу придбати пігулки для знезараження води. Вони знадобляться, якщо вам доведеться залишити домівку, а бутель води тягнути з собою ви не зможете. До речі, замість пластикових пляшок краще мати з собою багаторазову складну пляшку води, яку можна легко покласти в кишеню», — додає він.

Отримайте корисні навички 

«Ті, хто мають моральні сили чинити опір і боронити Батьківщину, мають зараз вступити, наприклад, у підрозділ територіальної оборони. У притомному підрозділі цілком можливо впродовж місяця отримати мінімальні індивідуальні бойові навички», — радить Костянтин.

Такі заняття дуже корисні, якщо людина не мала жодного стосунку до військової справи. У 2014 році людей без жодної військової підготовки фактично кидали в бій. Через відсутність елементарних бойових навичок кількість втрат була дуже високою.

«Не всюди підрозділи територіальної оборони дієздатні, але, можливо, нинішня ситуація буде поштовхом для їхнього розвитку в регіонах», — додає співзасновник «Восток-SOS».

Олександр також радить пройти курси надання домедичної допомоги.

«Ці знання вам знадобляться не тільки у ситуації воєнного положення, але й у побуті. Знезараження рани, перша допомога у разі опіку або перелому — корисні навички. Зараз існує багато курсів. Вони мають доступну ціну (до 1000 грн)», — пояснює ветеран.

Знайдіть найближчі бомбосховища 

В усіх містах бомбосховища мають бути обладнані міськими радами. Вони також мають створити карту бомбосховищ, якими люди можуть скористатися. Якщо в місті немає такої інтерактивної карти, можна вимагати від міської влади її створити, каже співзасновник благодійного фонду «Восток-SOS» Костянтин Рєуцький.

Пам’ятайте: переобладнані на бомбосховища підвали захистять лише від артилерійських обстрілів, підкреслює Рєуцький.

«Під час ракетних обстрілів чи авіаударів ці приміщення, навпаки, можуть стати »братньою могилою« для людей, які там сховаються. Адже авіаудар може повністю зруйнувати багатоповерхівку», — пояснює він.

Єдиний варіант для захисту у випадку авіаударів — справжнє бомбосховище з часів Радянського Союзу, зауважує співзасновник «Восток-SOS». Про їхнє розташування також треба питати у міської ради.

На думку Рєуцького, якщо Росія вирішить нанести авіаудар, у більшій небезпеці будуть люди, які живуть близько до інфраструктурних об'єктів, до військової інфраструктури (військових частин, командних пунктів). Тому їм було б краще звідти переїхати у більш безпечне місце.

Оскільки державою не ведеться будь-яке інформування по цивільній обороні, то кожному слід готуватись до часу «Ч» (лихої години) самостійно. Це не затратно. Це не складно. Це важливо. Стосується всіх.

Змоделюємо ситуацію з авіа нальотом. По ТВ повідомили, що в сторону вашого міста рухаються бомбардувальники противника. У вас, можливо є хвилин 10, щоб одягнутись, взяти необхідне і покинути помешкання. В незалежності від того куди ви плануєте евакуюватись, при собі слід мати певний набір важливих речей, який варто підготувати заздалегідь, щоб не метатись по тумбочках в паніці, що з собою взяти, коли припече.

«Тривожна валізка» — базовий набір для виживання в екстремальній ситуації. Бажано мати таку валізку на кожного члена сім’ї.

Отже:

  1. Сам рюкзак, ранець. Бажано невеличкий, щоб не заважав мобільності. Там і мають бути всі речі з списку. Зберігайте в доступному місці.

  2. Документи. Бажано зробити копії всіх документів і заскочувати в файлик.

  3. Готівка. Сподіватись на банкомати при НС марно.

  4. Ліхтар + батарейки.

  5. Аптечка. Перев’язочні матеріали, антисептик, таблетки від серця, шлунку, сорбенти і заспокійливе (мінімум). Якщо у вас міцне здоров’я і нерви, аптечка знадобиться менш завбачливим громадянам.

  6. Ніж. Хороший ніж (не кухонний і не мікроскопічний).

  7. Ремкомплект. Мультитул, нитки, голки, ізолента, суперклей, паракорова мотузка, сміттєві пакети.

  8. Змінка. Шкарпетки, труси, футболка, термобілизна, дощовик.

  9. Засоби гігієни. Зубна паста та щітка, мило «Сейфгард», вологі та сухі серветки, туалетка, рушничок, щипчики, пінцет, станки для гоління (чол.), гігієнічні прокладки/тампони (жін.).

  10. Вогонь. Декілька запальничок, сухий спирт, свічки.

  11. Продукти. Декілька «Снікерсів», «Мівін», хлібці/галети, 2–3 пляшечки води 0,5–1,0 літра, металева кружка (нерж). В ідеалі армійський сухпай.

  12. Набої. При умові, що у вас є зброя.


Разом з тривожною валізкою слід прихопити оригінали документів, ювелірку і зброю з готівкою (якщо вони у вас є). Також варто мати флешку з відсканованими документами, сімейними фото, важливими для вас файлами. Не покладайтесь на мобільний телефон. Ви можете знаходитись без електрики і мережі декілька днів. Мапа міста, та області буде не зайвою, як і компас.

Це самий мінімум. Решта на ваш смак. Бережіть себе. Підготовлений — значить озброєний.

За матеріалами «LIGA.Life» і «Ukrainian People Magazine»

varta1.com.ua: Новини