Уродженець Львова запропонував Україні $1 млрд, щоб пом’якшити санкції

Михайло Фрідман

Російський бізнесмен Михайло Фрідман пропонує перевести 1 мільярд доларів своїх особистих статків в український банк, співзасновником якого він є. Про це пише «WSJ».

Ця пропозиція спрямована на те, щоб переконати Великобританію скасувати санкції проти нього.

За словами офіційних осіб США, пропозиція пана Фрідмана є однією з низки заяв, які керівники компаній, банків і компаній із чорного списку тихо роблять західній владі, оскільки ці країни проводять кампанію з економічного скалічення росії у відповідь на її війну в Україні.

Фрідман заперечував, що робив Україні пропозицію quid pro quo.

«Сполучене Королівство не виправдовує будь-яких ухилень від санкцій», — заявили в МЗС Британії.

У березні, після вторгнення росії в Україну, західні союзники ввели санкції проти російських олігархів і політичних союзників президента росії володимира путіна. Серед тих, хто став мішенню Європейського Союзу та Великої Британії, були Фрідман, який володіє контрольним пакетом акцій «Альфа-банку».

З березня активи Фрідмана в компаніях Великобританії були заморожені, а інвестори розірвали з ним зв’язки, щоб уникнути санкцій.

«Альфа-Банк-Україна» запропонував чиновникам у Києві дозволити Фрідману перевести в банк $1 млрд своїх особистих статків, про це повідомив голова наглядової ради фінустанови Роман Шпек. За його словами, ці гроші будуть використані для фінансування важливих проектів в Україні, пов’язаних з інфраструктурою, охороною здоров’я, продовольчою та енергетичною безпекою.

«Банк хотів би, як один із найбільших приватних банків в Україні, системних банків, бути активним гравцем у відновленні української економіки після війни», — сказав пан Шпек, колишній міністр економіки України.

Шпек зазначив, що Альфа-Банк Україна направив свою пропозицію до Національного банку України в червні. Речниця Національного банку України, який курує фінансовий сектор і мав би погодити такий перехід, не відповіла на запит про коментар.

Шпек заперечив, що запропонована передача мала на меті забезпечити послаблення санкцій.

«Для нас це дійсно важливий економічний проект, і ми хотіли б уникнути будь-яких спекуляцій, що Фрідман і його партнери хочуть інвестувати 1 мільярд доларів в Україну, щоб отримати щось в іншій країні», — сказав Шпек. — «Я не вважаю це якоюсь спекуляцією чи грою, яка в майбутньому може допомогти уникнути або зняти санкції. Це зовсім інше питання».

Десятки росіян, які потрапили під санкції, розглядають подібні кроки, щоб позбутися фінансової скрути. 

Ростислав Шурма, заступник глави Адміністрації президента України, заявив, що уряд у Києві розглядатиме пропозицію Фрідмана лише як частину ширшої структури, яка може включати фонд, який розглядається для допомоги Україні. «Це має бути загальний підхід до всіх підсанкційних росіян», — сказав Шурма.

Нагадаємо, «Альфа-банк Україна» офіційно змінив назву.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт