Уряд Малі заявив про розрив дипвідносин з Україною: причина

Звинувачують у тероризмі та неонацизмі

Воєнна хунта Малі вирішила розірвати дипломатичні відносини з Україною через нібито підтримку Києвом дій повстанців-туарегів, які нещодавно розгромили колону малійських військових та російських найманців ПВК «Вагнера». Крім того, у заяві перехідного уряду Малі звучать стандартні кремлівські наративи про нібито «нацистський режим» в Україні. Заяву опублікував у мікроблозі X прес-секретар уряду Абдулайє Майга.

У документі йдеться про те, що влада Малі «приголомшена» висловлюваннями української розвідки щодо причетності до «боягузливого, віроломного і варварського нападу озброєних терористичних груп, унаслідок якого загинули військовослужбовці Малі».

Вони заявляють, що український посол у Сенегалі Юрій Пивоваров «відкрито і недвозначно повідомив про підтримку його країною міжнародного тероризму», а українська розвідка пообіцяла нові результати.

 «Ці вкрай серйозні заяви, які не були спростовані або засуджені українською владою, свідчать про явну офіційну підтримку українським урядом тероризму в Африці, в Сахелі і, зокрема, в Малі. Дії української влади порушують суверенітет Малі, виходять за рамки іноземного втручання, являють собою відверту агресію проти Малі та підтримку міжнародного тероризму, грубо порушуючи міжнародне право», - йдеться в заяві.

Вони вирішили розірвати дипломатичні відносини між країнами, звернутися до «компетентних судових органів», а також вжити заходів для запобігання дестабілізації Малі з боку посольств України в субрегіоні. У заяві їх називають «переодягненими в дипломатів терористами». 

«Перехідний уряд Республіки Малі повністю підтримує діагноз, поставлений російською федерацією, яка впродовж багатьох років попереджала світ про неонацистську і лиходійську природу української влади, яка наразі є союзниками міжнародного тероризму, далекими від прагнення українського народу до миру і стабільності», - додали вони.

Раніше повідомляли, у Малі розбили колону «вагнерівців»: загинув командир, який керував захопленням Соледара та Бахмута

Зазначається, що рішення про розірвання дипвідносин набуває чинності негайно. 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також