Уряд Німеччини спростував, що з країни депортували росіянку, яка цькувала українських біженців

Прохорова не збирається залишати Німеччину…

Фото: Інсайдер

Юлія Прохорова, яку підозрюють у схваленні агресії РФ проти України, як і раніше, перебуває у ФРН. Підстав вважати, що вона збиралася покинути країну, немає, повідомили «DW» у прокуратурі міста Ландсгута.

Жінку, яка зовнішньо дуже нагадує росіянку Юлію Прохорову, що скандально прославилася у соцмережах через висловлювання на підтримку війни в Україні та випади на адресу українських біженців у Німеччині та Австрії, 20 листопада помітив в аеропорту Берліна кореспондент видання «The Insider». На опублікованому ним відео її знято у супроводі поліції. Дівчину посадили на рейс до Стамбула, зазначається в публікації.

Наступного дня видання, однак, уточнило з посиланням на джерело у правоохоронних органах Німеччини, що Прохорова досі перебуває на території ФРН. Прессекретар прокуратури баварського міста Ландсгут Мартін Штрунц (Martin Strunz) підтвердив це і «DW». «Депортація обвинуваченої не проводилася. Вона, як і раніше, перебуває у Німеччині, — наголосив він. — Немає підстав вважати, що обвинувачена мала намір залишити Німеччину». 

Що відомо про прихильницю «русского мира» Прохорову та її життя в Німеччині?

Танці під звуки вибухів   

Провладні російські ЗМІ називають Прохорову «блогеркою, яка знімала відео на підтримку росії та спеціальної військової операції», і заявляють, що депортувати з ФРН її вирішили за танець «Калинка» «перед натовпом українців у Німеччині». Однак це, за оцінками оглядачів, м’яко кажучи, не зовсім так.

Останні вказують на контент сторінок Прохорової у соцмережах і зазначають, що багато у чому він перебуває за межею допустимого законом, відверто пропагуючи ненависть і насильство.

Так, у квітні 2022 року Прохорова написала у своєму Telegram-каналі, що відвідала «апартаменти для біженців» з України і її «досі нудить від неймовірного смороду всередині». Незабаром, 9 травня, загорнувшись у російський триколор, Прохорова станцювала «Калинку» перед учасниками демонстрації на підтримку України в Мюнхені і заявила, що хоче протистояти «зростаючій у Німеччині русофобії».

На іншому відео, відзнятому вже в Австрії, Прохорова чіпляється на вулиці до українок зі словами: «Дівчата, слава росії! Росія переможе! Чий Херсон? Так, так, Україна? Уже референдум проводять! На х... вашу Україну!» Незабаром у «Twitter» з’явився запис, на якому Прохорова, сидячи на унітазі, пояснює, «що треба робити, якщо з поліції вам надійшла якась х...та щодо українців». Відповідний лист вона використовує при цьому як туалетний папір.

А 10 жовтня — у день, коли росія завдала масштабного ракетного удару по низці міст України, зокрема по Дніпру, унаслідок якого, за даними української влади, загинули 14 людей і постраждали ще 97, — Прохорова виклала в соцмережі «TikTok» відеоколаж, де вона весело танцює під звуки вибухів.

Також вона радила прихильникам Кремля у Німеччині активніше витрачати електроенергію, щоб «підтримати російську армію».

У чому звинувачують Прохорову?

14 жовтня поліція Нижньої Баварії і прокуратура Ландсгута опублікували спільну заяву для преси, у якій повідомлялося — без згадки імені дівчини — про проведення обшуку в квартирі 30-річної росіянки в Ландсгуті, під час якого вилучили три смартфони і ноутбук.

Підстава для обшуку: підозри, що, ймовірно, із травня 2022 року жінка висловлювала схвалення агресивної війни проти України і вихваляла її в інтернеті. Крім того, імовірно, на початку серпня 2022 року вона образила в одному з месенджерів іншу користувачку мережі, вважають слідчі. Водночас, наголошували, що росіянка перебуває в Німеччині нелегально.

Після обшуку Прохорова припинила публікувати нові матеріали в соцмережах.

Робота касиркою та послуги ескорту

Журналісти німецького телеканалу «RTL» і журналу «Stern», які зацікавилися Прохоровою, з’ясували, що до переїзду до Німеччини уродженка Самари працювала на батьківщині касиркою у супермаркеті «Пятерочка». Іншим джерелом її доходу, судячи з усього, були ескорт-послуги: німецькі журналісти виявили фото Прохорової на відповідних сайтах. Крім того, в інтернеті опубліковано безліч фотографій, що показують Прохорову оголеною у відвертих позах, повідомили вони.

У травні 2021 року Прохорова взяла участь у російському телешоу «Давай поженимся!», де заявила, що не вважає непристойним зваблювати чужого чоловіка, «якщо він відповідає взаємністю», і не заперечувала, коли ведуча констатувала, що Прохорова «вирішила бути паскудою».

Популярність після «Калинки»

Канал Прохорової у «Telegram» існує з березня 2021 року, однак, за даними німецьких розслідувачів, за перший рік там було опубліковано лише 19 постів. Сьогодні усі вони видалені. «Ожив» канал лише 9 березня 2022 року, коли Прохорова вперше опублікувала там пост, що висміює президента України Володимира Зеленського. Відтоді висловлювання на підтримку війни проти України, а також пасажі про те, що Захід має намір «знищити Росію», а в Німеччині росіянам жити небезпечно, стали основними темами її виступів.

При цьому особливою популярністю канал не користувався до середини травня, коли, через три дні після виконання «Калинки» у Мюнхені, кількість його підписників раптово збільшилася з півтори до майже 110 тисяч.

За оцінкою німецьких журналістів, причиною такого стрибка, ймовірно, стала «купівля» підписників. На користь цього припущення свідчить і те, що до вересня 2022 року їхня кількість, за даними тулу «Telemetrio», знизилася до 40 тисяч. 

У березні 2022 року Прохорова заявляла у своєму «Telegram»-каналі, що Німеччина «втретє» хоче війни з Росією. «Я хочу повернутися в росію... Мені реально тут страшно. Літаки тут не літають, поїзди не ходять», — скаржилася вона.

Як повідомлялося, з Німеччини депортували росіянку, яка цькувала українських біженців.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий