Ушкодження в Оленівці не притаманні роботі «HIMARS» — ISW

Також нема доказів, що фрагментів ракети «HIMARS» знайшли саме в Оленівці

Вчора, 29 липня, трагедія забрала життя та поранила десятки українських військовополонених в окупованій росією Оленівці, Донецька область. Про це пише Інститут вивчення війни.

Наявні візуальні докази підтверджують заяву України, ніж росії. 

У Міноборони росії стверджували, що українські війська навмисно завдали удару по Оленівському СІЗО, в якому утримувалися українські військовополонені, включно з військовослужбовцями полку «Азов», із західних систем «HIMARS», убивши щонайменше 40 і поранивши 75 військовополонених.

Спонсороване Кремлем інформаційне агентство «РИА Новости» опублікувало відео слідчого ізолятора, на яких видно пошкодження від пожежі, але не ті, яких міг би завдати удар «HIMARS».

РІА «Новости» також оприлюднило кадри фрагментів ракети «HIMARS», але не надало доказів того, що фрагменти були знайдені в Оленівці.

Український Генштаб заявив, що російські війська здійснили атаку як операцію під фальшивим прапором, щоб приховати російські військові злочини, перервати постачання західної зброї, дискредитувати українські сили та розпалити соціальну напругу в українському суспільстві.

В українському Генштабі також зазначили, що український аналіз пошкоджень будівлі, перехоплені телефонні розмови російських військовослужбовців, відсутність повідомлень про обстріли в Оленівці та відсутність втрат серед російського персоналу, який обслуговує колонію, вказують на навмисне вчинення росіянами «терористичного акту».

Головне управління військової розвідки України звинуватило керівника ГК Вагнера Євгена Пригожина в тому, що він віддав наказ про «терористичний акт» без узгодження з Міноборони РФ, щоб приховати розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених до офіційної перевірки 1 вересня.

Генпрокуратура України повідомила, що в результаті вибуху загинуло щонайменше 40 і поранено 130 українських військовополонених.

Нагадаємо, напередодні обстрілу українських полонених декілька днів звозили в Оленівку.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також